MENIU

Perspectiva de gen va beneficia de bugete speciale din partea Uniunii Europene

Perspectiva de gen va beneficia de bugete speciale din partea Uniunii Europene

UE și-a asumat un angajament de lungă durată față de egalitatea de gen. Eforturile depuse pentru integrarea perspectivei de gen, cu alte cuvinte pentru promovarea sistematică și activă a egalității de gen în elaborarea de politici și în cheltuirea bugetului UE, au fost limitate. Potrivit unui raport publicat astăzi de Curtea de Conturi Europeană, lipsesc în continuare condiții prealabile necesare pentru o astfel de abordare.

Egalitatea de gen este una dintre valorile fundamentale consacrate în tratatele UE. Indicele egalității de gen al UE pentru 2020, compilat de Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE), arată că statele membre au obținut, în medie, un punctaj de 67,9 din 100. Totuși, situația variază semnificativ între statele membre.

Perspectiva de gen se referă la rolurile și comportamentele sociale, care  într-o societate sunt înțelese ca adecvate pentru femei și bărbați. Diferențele sociale, nu cele biologice, dintre femei și bărbați, sunt cele ce se schimbă în timp. Perspectiva de gen nu se referă doar la femei, ci și la femei și bărbați, fete și băieți și relația dintre ei. Perspectiva de gen determină ce se așteaptă, permite și se pune în valoare la femei și bărbați în-trun context anumit. Acesta de asemenea, determină activitățile întreprinse între femei și bărbați, accesul la și controlul asupra resurselor, precum și oportunitățile de luare a deciziilor.

Citește continuarea pe sursazilei.net.