MENIU

Orban, față în față cu sindicatele din educație

Ludovic Orban se întâlnește cu liderii sindicatelor din învățământ. Sindicaliștii din Educație vor să se asigure că drepturile salariale acordate cadrelor didactice nu vor fi afectate. Legea bugetului și majorările salariale promise de vechiul Guvern sunt pe agenda discuțiie pe care noul premier o va avea cu reprezentații profesorilor.

Sindicatele din învățământ au cerut să aibă o întâlnire cu premierul Ludovic Orban pentru a se asigura că salariile profesorilor vor crește de anul viitor la nivelul celor prevăzute în grila de salarizare pentru anul 2022.

Această prevedere a fost introdusă de Guvernul Dăncilă prin OUG 114. Ordonanța de Urgență 114 prevede că  profesorii vor avea în 2020 o creștere de 75% din diferența rămasă până la grila de salarizare prevăzută în Legea 153 a salariilor. Prin urmare de la 1 ianuarie 2020  – 25% din diferența rămasă până la grilă și de la 1 septembrie 2020 – restul până la salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Ministrul Finanțelor Publice a declarat într-o conferință de presă  că drepturile salariale pe care le au profesorii nu vor fi afectate.

De asemenea, în mod public Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită noului Guvern al României regândirea sistemului de finanţare a Educaţiei şi alocarea, în noul an bugetar, a 6% din PIB pentru acest sector de activitate.

 

Mai multe articole despre:
Orban sindicate educație