MENIU

Mugur Isărescu a speriat băncile comerciale. După ce le-a transmis, tranșant, că "au sărit calul", ROBOR a scăzut

Mugur Isărescu

Vești bune pentru românii cu rate la bănci. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat, astăzi, la 7,96%, în scădere faţă de vineri, când a fost cotat la 7,98%, arată datele publicate de Banca Națională a României.

Reamintim că, în luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. 
Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, recent, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. De atunci, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut ușor, dar sigur. 

Nici previziunile de pe piața muncii nu sunt optimiste, fiind de așteptat o creștere a șomajului. Ca semnale pozitive, Mugur Isărescu a remarcat tendința de plafonare a cursului valutar și a inflației.

"Perioada dobânzilor puternic real negative este o perioadă depășită. În istoria omenirii, o dată sau de două ori într-un secol apar aceste perioade de represiune financiare. A ne raporta la cum erau dobânzile acum 4-5 ani nu ne ajută. Acea perioadă nu se va repeta în grabă. O dobândă normală într-o perioadă fără inflație este de 3-6%. (...) Chiar dacă este dureros, dobânzile se îndreaptă spre rata de normalitate, să nu uităm că sunt la jumătatea ratei inflației, deci sunt în continuare real negative", spunea Isărescu.

Mai multe articole despre:
robor credite lei mugur isarescu