MENIU

Instanța a respins cererea de suspendare a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a Euroins

Curtea de Apel București a decis, joi, respingerea cererii Euroins de suspendare a deciziei ASF prin care i-a fost retrasă autorizația de funcționare. Dacă instanța i-ar fi dat dreptate, Euroins ar fi putut să-și reia imediat activitatea și să înceapă să vândă mai departe asigurări RCA. Decizia însă nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în 5 zile de la comunicare. 

Iată care este soluția Curții de Apel București pe scurt:

"Respinge cererea de suspendare ca neîntemeiată. Cu recurs în 5 zile de la comunicare, calea de atac urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată la data de 27.04.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

 

Euroins a cerut în instanță suspendarea și anularea deciziei ASF

 

"Prin hotărârea pronunţată, la acest moment, instanţa confirmă legalitatea şi temeinicia măsurilor luate de ASF prin decizia contestată", se arată într-un comunicat ASF.

 

Euroins România și grupul bulgar Eurohold au demarat acțiunile în instanță pentru a contesta decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) din data de 17 martie 2023 prin care arbitrul asigurărilor i-a retras autorizația de funcționare și i-a declarat starea de insolvență.

 

Euroins a demarat două procese, ambele deschise la Curtea de Apel București:

1. suspendarea deciziei ASF

2. anularea deciziei ASF

 

În dosarul în care Euroins cere anularea deciziei ASF, Curtea de Apel București nu a dat încă un termen de judecată.

 

Decizia instanței este importantă pentru toți clienții și păgubiții Euroins, și asta pentru că, în funcție de data acesteia, se calculează cât timp mai sunt în vigoare asigurările și cât timp mai au la dispoziție pentru a cere plata daunelor de la Fondul de garantare a Asiguraților.

 

După ce Tribunalul București va decide deschiderea procedurii de faliment în cazul EUROINS, efectul imediat este că în termen de 90 de zile, de la acest moment, polițele de asigurare emise de acest asigurător vor înceta de drept.

 

Dacă hotărârea de deschidere a procedurii falimentului împotriva Euroins rămâne definitivă, începe să curgă un alt termen limită: începând din acel moment, toți clienții și păgubiții Euroins vor mai avea la dispoziție maximum 90 de zile până la care pot depune cereri de plată pentru despăgubiri la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Mai multe articole despre:
euroins asf cotar rar asigurari auto eurohold