MENIU

Coșul lunar de cumpărături la români. Salariu minim pe economie în lume

cumparaturi

Un studiu, realizat de picodi.com, realizat în 54 de țări, arată valoarea salariului minim pe economie și cum arată coșul de cumpărături.

Studiul a cuprins 54 de țări, în care există salariul minim pe economie stabilit de legislație. Din analiză a reieșit, că povara fiscală diferă foarte mult de la țară la țară. De exemplu, în Insulele Filipine și Hong Kong salariul minim pe economie nu este impozitat deloc, în schimb în alte țări, diferența dintre salariul net și cel brut ajunge până la 40% (România). De aceea, în scopul unor comparații adecvate, am luat în considerare salariul net, adică banii, pe care orice salariat, care lucrează pe salariul minim pe economie, îi primește pe contul său sau în mână.

În anul 2020 cea mai mare creștere a salariului minim pe economie s-a înregistrat în Nigeria (64,8%). După schimbarea valutei în euro însă, valoarea salariului minim din această țară, este printre cele mai mici (66€). În unele țări precum SUA, Spania, Republica Africii de Sud sau Letonia, salariul minim pe economie nu s-a schimbat. În Kazahstan, valoarea salariului minim pe economie, de asemenea, nu a suferit schimbări, însă suma reală care intră pe contul salariatului a scăzut, luând în considerare mărirea primei rambursabile din acest an.

În clasamentul țărilor cu creșteri ale salariului minim pe economie, România s-a clasat pe locul 30 din 54 de țări luate în considerare. În 2020 salariul net este mai mare cu 6,6% față de anul trecut (1346 lei respectiv 1263 lei). La vecinii noștri moldoveni, salariul a crescut cu 6,3%, în Ungaria cu 8,1%, Bulgaria cu 8,8%, în Ucraina cu 13,2%, în Serbia cu 15,5%.

Produse alimentare de bază

La fel ca anul trecut, am decis să confruntăm prețurile alimentelor cu salariul minim. Pentru acest demers, a fost creat un coș de cumpărături, care cuprinde 8 poziții: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Și deși această listă este foarte săracă, produsele din ea sunt în stare să acopere necesarul zilnic de produse nutritive ale unui adult. Prețurile acestor produse sunt monitorizate de milioane de internauți din întreaga lume.

Prețul produselor din acest coș la începutul anului 2020:

  • Laptele (10 litri) – 43,80 lei
  • Pâinea (10 bucăți a câte 500 g) – 25,50 lei
  • Orez (1,5 kg) – 6,9 lei
  • Ouă (20 bucăți) – 15,72 lei
  • Brânză (1 kg) – 23,26 lei
  • Carne de pasăre și de vițel (6 kg) – 146,73 lei
  • Fructe (6 kg) – 27,06 lei
  • Legume (8 kg) – 25,91 le
Mai multe articole despre:
cos cumparaturi alimente studiu