MENIU

Ajutor uriaș pentru România: cum putem obține miliarde de euro. Vestea bună vinde de la Bruxelles

Ajutor uriaș pentru România: cum putem obține miliarde de euro. Vestea bună vinde de la Bruxelles

Singurul semnal bun, în plină furtună economică, vine astăzi de la Bruxelles. Țara noastră mai primește un răgaz de 18 luni pentru a reuși să implementeze proiecte cruciale finanțate prin programul PNRR. Proiectele ne-ar putea aduce fonduri europene de 27 de miliarde de euro. 

Decizia care ar urma să fie luată reprezintă o gură de oxigen pentru țara noastră. Este un pas esențial pentru a evitat pierderea acestor fonduri și pentru a valorifica fiecare investiție strategică pentru dezvoltarea României.

Ministrul Finanțelor Tánczos Barna anunță că România va încasa la data de 10 iunie a treia tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență, în valoare de 1,3 miliarde de euro. Vorbim doar despre o parte din suma totală aferentă cererii de plată cu numărul 3.

Până acum, România a încasat doar 9,2 miliarde de euro prin prefinanțare și din cele două cereri de plată, asta în condițiile în care, la sfârșitul lunii aprilie au fost depuse aplicațiile de plată din politica de coeziune, care este cea de-a doua sursă de finanțare a țării noastre, cu un buget de 44 de miliarde de euro.

Provocările economice sunt uriașe pentru viitoarea conducere a țării. Noul Executiv va avea o sarcină foarte dificilă pentru a stabiliza o economie măcinată de mari probleme, în principal, din cauza deficitului bugetar mare.

Așa cum a și declarat Nicușor Dan, primul obiectiv al noului guvern va fi aducerea deficitului în nivelul discutat cu Comisia Europeană - adică 7%, de la 9,3 procente, cât este în prezent.

Conform unor surse, rămâne pe masă și posibilitatea de majorare a taxelor și impozitelor. Deși fusese inițial agreată inclusiv în discuțiile cu Comisia Europeană, majorarea cu TVA, dată ca aproape sigură înainte de alegeri, e posibil să nu mai aibă loc, în condițiile în care președintele ales Nicușor Dan a spus explicit că nu se va umbla la TVA pe mandatul său.

Se discută, totuși, și creșterea impozitului pe dividente până la 16%, de la 10 procente, cât este în prezent, dar și majorarea taxelor pe proprietăți și introducerea contribuției pentru sănătate pe câștigurile din dobânzi.

Mai multe articole despre:
pnrr bani europeni bani pnrr bruxelles