MENIU

Teoria Pădurii Întunecate: ipoteza înfricoşătoare despre motivul pentru care extratereştrii nu ne-au contactat

Teoria Pădurii Întunecate este o ipoteză interesantă, dar şi înfricoșătoare, despre motivul pentru care nicio civilizație extraterestră nu ne-a contactat. Ipoteza descrie un univers cinic, ghidat de principiul "care pe care".

Teoria Pădurii Întunecate se dorește o explicație a paradoxului emis de marele fizician Enrico Fermi în 1950: în condițiile unei probabilități ridicate a existenței altor civilizații extraterestre, de ce niciuna nu ne-a contactat?

Teoria pădurii întunecate acceptă prima parte a raționametnului lui Fermi, că sunt numeroase alte civilizații și explică "tăcerea" lor prin teama acestora că un contact cu o altă specie extraterestră le-ar putea amenința propria existență. De aceea nici n-ar răspunde la mesajele unor civilizații mai "naive", precum omenirea, care transmit continuu mesaje în spațiu.

 

Astfel, Universul ar fi ca o pădure întunecată, plină de vânători înarmați care se strecoară prin copaci ca niște fantome, potrivit cespuneu.

 

 

Teoria pădurii întunecate a fost propusă pentru prima dată de astronomul și scriitorul David Brin în 1983 și a fost popularizată mai târziu de autorul chinez de SF Liu Cixin în romanul său Pădurea întunecată, din 2008.