MENIU

Pot fi MIROSITE bolile? Ce spune un om care a diagnosticat diabetul cu nasul

Chiar dacă pare surprinzător, oricine are un simț olfactiv bine dezvoltat ar putea învăța să recunoască diferite „mirosuri ale bolilor”. De altfel, mai multe studii au demonstrat că animalele au această capacitate, așa că nu este de mirare că oamenii cu un nas bun pot face același lucru. Un antrenament în acest sens ar ajuta la detectarea unor afecțiuni, așa cum este diabetul, în stadii incipiente și deci la o tratare mai eficientă.

Iată cum și-a relatat propria experiență o persoană care a descoperit că posedă abilitatea de a mirosi diabetul.  

"Pe vremea când aveam un coleg de cameră, am observat într-o zi că, când am vizitat toaleta după ce a făcut-o, era un miros ciudat. I-am atras atenția și i-am precizat că, în copilărie, puteam prezice când cel mai bun prieten sau familia mea erau pe cale să se îmbolnăvească, pentru că li se schimba mirosul. (Colegul de cameră N.R.) s-a dus și a făcut un examen medical și a descoperit că are diabet.

Câțiva ani mai târziu, am simțit exact același miros la o altă persoană, i-am sugerat să-și facă analize și așa a descoperit că era pre-diabetică și că a putut să-și modifice dieta pentru a preveni debutul. Cu siguranță cel mai ciudat lucru pe care l-am mirosit," a relatat Murphy Barret pe platforma de dezbateri Quora.

 

Dar de ce oamenii bolnavi ar mirosi diferit în primul rând? Pentru că vârstă, dietă și o eventuală boală provoacă schimbări în metabolismul nostru, microbii din corpul nostru pot produce acest lucru. Practic, suntem o fabrică de mirosuri, iar dacă acordăm atenție chiar și celor mai mici modificări, s-ar putea să descoperim mai din vreme dacă este ceva în neregulă cu noi, notează și National Geographic. 

Mai multe articole despre:
boala miroase diabet bolile schimba mirosul