MENIU

Topul defecțiunilor la automobilele noi

Mașina nouă nu înseamnă, neapărat, mașină ce va funcționa perfect. Din păcate și automobilele noi suferă de mici defecțiuni, dar care îți pot da mari bătăi de cap. Conform unui studiu, jumătate dintre posesorii de mașini noi se plâng de fiabilitatea sistemelor audio, a celor de comunicații, entertainment și navigație.

Tehnologiile moderne introduse de constructori pe mașini generează o mare parte dintre problemele de fiabilitate întâmpinate de șoferi, cele mai multe fiind trecute în rândul sistemelor de navigație.

Un studiu realizat recent de J.D. Power evidențiază că graba cu care constructorii implementează tehnologii noi pe modele are efecte negative asupra fiabilității mașinilor.

Astfel, datele sintetizate de J.D. Power arată că jumătate dintre cele mai frecvente probleme de fiabilitate raportate de șoferi fac parte din categoria ACEN, care include sistemele audio, sistemele de comunicații, entertainment și navigație.

Dintre aceste patru elemente, cele legate de sistemele de navigație sunt cele mai frecvente. În total, noile tehnologii generează 16.6 probleme la 100 de mașini analizate.

Chiar dacă situația s-a îmbunătățit comparativ cu anul anterior, numărul problemelor de fiabilitate este în continuare foarte ridicat, în special comparativ cu alte sisteme, cum ar fi alarmele sau sistemul Cruise Control, care înregistrează doar 1.5 probleme la 100 de mașini.

Între timp, sisteme precum monitorizarea unghiului mort sau sistemul de avertizare pentru părăsirea benzii de circulație generează 2.4 probleme la 100 de mașini.

Deloc surprinzător, cele mai afectate de probleme sunt modelele premium, ca urmare a faptului că noile tehnologii sunt introduse inițial pe modele scumpe înainte de a-și face loc în segmentele de volum.

Oficialii J.D. Power atrag însă atenția că problemele de acest gen vor determina șoferii să fie reticenți în acceptarea noilor tehnologii autonome. "Este clar că producătorii au încă de lucru pentru a perfecționa aceste sisteme, în special constructorii premium. Pentru producători va fi vital să câștige încrederea clienților dacă vor să-i convingă că mașinile autonome reprezintă viitorul", a precizat Josh Halliburton, șeful J.D. Power pentru Europa.

Studiul J.D. Power a fost realizat pe 11.500 de proprietari de mașini cu vârsta între 12 și 36 de luni și a analizat fiabilitatea a 177 de sisteme și tehnologii.