MENIU

Cei mai buni şoferi se formează iarna

Deseori se intampla sa auzim ca iarna pune bete in roate soferilor. Exista chiar statistici care arata ca foarte multi soferi nu folosesc masina iarna, deoarece nu se simt stapani pe autovehicul. Nimic mai gresit!

Specialistii sustin ca iarna este cea mai buna perioada pentru a dobandi instinctele si manevrele unui sofer desavarsit. Astfel, pentru cei care aleg sa devina soferi pe parcursul iernii, sansele de a se teme sa conduca in conditii meteo mai putin favorabile scad semnificativ, avand pregatirea  necesara pentru a face fata cu brio unor astfel de situatii. Cei care nu au permis sunt incurajati sa inceapa cursurile la scoala auto pe durata acestui anotimp pentru ca vor invata foarte multe lucruri cu care in restul anului e posibil sa nu se confrunte. Degeaba ai permisul, daca in practica nu poti face fata unor situatii mai putin obisnuite si mai dificile.

Iata care sunt avantajele pentru cei care aleg sa urmeze o scoala de soferi pe durata iernii: in primul rand, se invata stapanirea si manevrarea masinii in conditii  de asfalt umed sau acoperit de gheata, mazga, zapada. Pentru fiecare din aceste situatii, cel de la volan trebuie sa actioneze intr-un mod complet diferit fata de cum ar circula in conditii obisnuite. In situatiile de mai sus, frana nu te mai ajuta si exista un grad mai mare de derapaj. Astfel, cursantul invata, alaturi de instructor, tot ce are de facut pentru a face fata in astfel de situatii si cum sa adapteze viteza masinii la conditiile meteo existente.  
 
Iarna sunt necesare manevre diferite, care sunt destul de complexe si care trebuie exersate. Spre exemplu, in momentul in care apare derapajul autovehiculului, sub nici o forma nu se franeaza, ci se vireaza usor in sensul in care derapeaza masina in prima faza, iar apoi incet se redreseaza. Este evident ca pe timpul verii, cand carosabilul este perfect uscat, cursantii nu au cum sa intalneasca probleme de acest gen. Spre deosebire de sezonul cald, iarna se foloseste frana de motor, un prilej numai bun pentru a invata cum se reduce viteza doar prin schimbarea dintr-o treapta superioara in una inferioara, fara a frana.
 
Mai multe pe Bzi.ro.
Mai multe articole despre:
soferi iarnă