MENIU

Acesta este modelul Dacia pe care Ceauşescu l-a fabricat în secret. Nu mulţi au apucat să-l vadă

În anii 80, Nicolae Ceauşescu a fost preocupat in mod special de un aspect anume: economia de carburant a autoturismelor.

Astfel, fostul dictator le-a dat ordin celor de la Uzina Dacia din Mioveni si celor de la Oltcit, in Craiova, să lucreze de zor la modele cât mai economice. Cu alte cuvinte, Romania era preocupata serios de consumul de benzină.

Ca o surpriză pentru străini, care nu ştiau ce are de gând Ceauşescu să facă în industria automobilului, inginerii de la Mioveni au venit cu Dacia 1410 Economic. Conform datelor oficiale din 1982, Dacia 1410 Economic reusea sa consume numai 4.4 litri/100 km cand circula cu o viteza de 40 km/h, la 60 km/h consuma 4.6 litri, la 80 km/h consuma 5.3 si la 100 km/h consuma doar 6.4 litri, scrie 4tuning.ro.

Nu este clar cate astfel de autoturisme au fost produse, deoarece nu prea exista Dacii 1410 din anii 1981 - 1985. Cel mai probabil vorbim de o productie foarte mica, de cateva zeci de exemplare, care au fost utilizate in scop intern, la Uzina Dacia. Nu stim daca mai exista vreun asemenea exemplar in viata, dar tare ne-am bucura sa stim ca unul din cele mai rare modele pe care uzina de la Mioveni le-a fabricat inca mai exista...

Mai multe articole despre:
Ceauşescu