MENIU

Scandal în lumea literară. Un scriitor de renume, acuzat că a abuzat mai mulți minori

Scandal în lumea literară. Un scriitor de renume, acuzat că a abuzat mai mulți minori

Scriitorul francez Gabriel Matzneff, vizat de o anchetă pentru viol asupra minorilor din Asia, a precizat, într-un interviu pentru BFMTV, că ”regretă” practicile sale de pedofilie. El a precizat că, la vremea respectivă, acest lucru ”nu era privit precum o crimă”.

"Un turist, un străin nu trebuie să se comporte aşa. Trebuie, ca adulţi, să întoarcem capul, să rezistăm tentaţiei. Bineînţeles că regret, la fel cum regret dacă fac un lucru care nu este bine. Pe atunci, se vorbea despre autoritate asupra unui minor, de incitare a unui minor, de atentat la pudoare... Dar niciodată nimeni nu a vorbit despre crimă", a spus scriitorul, într-un interviu acordat postului BFM TV, în Italia, acolo unde s-a refugiat de când a izbucnit scandalul.

Matzneff a adăugat că abuzurile au avut loc acum 40 de ani și că, în calitate de turist, baieți și fete au flirtat cu el sub privirile oamenilor legii.

"Era acum mai mult de 40 de ani! (...) Erai acolo ca turist şi erau băieţi şi fete care flirtau şi săreau pe tine, sub privirile Poliţiei", a mai spus scriitorul francez.

Interviul a avut loc în contextul în care, în primele zile anului 2020, a apărut „Le Consentement”, scris de Vanessa Springora, care îl acuză pe Matzneff că a sedus-o pe când ea avea 14 ani. 

De altfel, scriitorul este cunoscut că timp de patru decenii a scris despre relaţii sexuale cu minorii din Asia. Prestigioasa editură Gallimard a anunţat, marți, că retrage de la vânzare toate cărţile autorului. 

Totodată, atracția pretinsă a lui Gabriel Matzneff, acum în vârstă de 83 de ani, pentru cei „sub 16 ani” și pentru turismul sexual cu băieți tineri din Asia despre care a povestit în cărți a fost mult timp tolerată în lumea literară pariziană.

La vremea respectivă, s-a vorbit despre deturnarea minorilor, instigarea minorului la dezamăgire, agresiune indecentă... Dar nimeni nu a vorbit vreodată despre o crimă.

La începutul lunii ianuarie, parchetul de la Paris a deschis o anchetă preliminară împotriva lui Gabriel Matzneff pentru violul minorilor sub 15 ani. De asemenea,  procurorii vor căuta alte posibile victime în Franţa şi străinătate.