MENIU

Sărbătoare 6 septembrie - Zi cu o însemnătate aparte în calendarul ortodox din țara noastră

Sarbatoare

Sărbătoare importantă în data de 6 septembrie, în România.

Ortodoxe
Pomenirea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose; Sf. Mc. Eudoxie

Greco-catolice
Amintirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail

Romano-catolice
Sf. Zaharia, profet


Pomenirea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose este sărbătorită de Biserică în ziua de 6 septembrie.

În Colose din Frigia (veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici), aproape de Ierapole, era o biserică a Sfântului Arhanghel Mihail, zidită deasupra unui izvor cu ape tămăduitoare.

Sfântul lăcaş a fost ridicat de către un păgân din Laodiceea (oraş în Asia Mică), convertit la creştinism în urma vindecării minunate a fiicei sale prin puterea Sfântului Arhanghel Mihail.

Fiica acestuia era mută din naştere, iar prin vedenie tatăl său a fost înştiinţat de către Sfântul Arhanghel Mihail să îşi ducă copilul la acest izvor ca să se vindece. Ascultând, omul a plecat împreună cu fiica sa şi, după ce a ajuns la izvor, i-a dat să bea apă, iar aceasta a început să vorbească, strigând: "Dumnezeule cel creştinesc, miluieşte-mă pe mine; Sfinte Mihaile, ajută-mi mie" (Vieţile Sfinţilor).

"Toţi cei ce se întâmplaseră acolo se minunau de puterea lui Dumnezeu şi slăveau pe Sfânta Treime şi preamăreau ajutorul Sfântului Arhanghel Mihail. Iar elinul acela, văzând tămăduirea fiicei sale s-a bucurat foarte şi, nepregetând deloc, s-a botezat îndată cu fiica şi cu toţi casnicii săi, care veniseră cu dânsul. Iar ca semn de mulţumire a zidit deasupra izvorului aceluia o biserică frumoasă, afierosindu-o întru numele Sfântului Arhanghel Mihail, voievodul, mai marele puterilor cereşti şi înfrumuseţându-o cu toată buna podoabă şi rugându-se în ea destul, s-a întors la locul său" (Vieţile Sfinţilor).

După 90 de ani de la zidirea sfântului lăcaş a venit în acel loc un copil în vârstă de 10 ani din Ierapole, care se numea Arhip. Acesta a rămas în biserică, postind şi făcând rugăciuni ca marii pustnici ai sihăstriilor.

De când se nevoia lângă biserică, fericitul Arhip nu a gustat nimic din mâncărurile şi băuturile mireneşti, nici carne, nici vin, nici pâine nu mânca, ci numai verdeţuri de pustie pe care, adunându-le şi fierbându-le, le mânca o dată pe săptămână, fără sare, iar băutura lui era o măsură mică de apă.

Trăind aşa şi vorbind cu Dumnezeu prin rugăciune neobosită, s-a făcut un înger al Lui pe pământ, petrecând viaţă cerească, îngrijindu-se nu numai de mântuirea sa ci şi de a multora, căci boteza pe cei necredincioşi, întorcându-i la Hristos.

Păgânii din oraşul Ierapole s-au hotărât însă să acopere apa izvorului, iar pe Arhip să-l omoare.

Când s-au apropiat însă de biserică mâinile le-au fost amorţite prin minune dumnezeiească, iar cei ce săpau pentru a strica izvorul au fost izgoniţi de o flacără ce a ţâşnit din cristalul apei.

Văzând cele întâmplate, aceştia au săpat cu mare osteneală o albie prin care au fost abătute asupra bisericii apele a două râuri, Licocaper şi Kufos. Atunci când au deschis calea apelor tumultoase, Sfântul Arhanghel Mihail s-a arătat în chip omenesc şi a oprit această distrugere, poruncind apelor să stea, după care deschizând o prăpastie, le-a arătat să intre acolo.

De atunci s-a hotărât ca ziua în care s-a făcut o lucrare atât de minunată prin arătarea îngerească a Sfântului Arhanghel Mihail să fie sărbătorită an de an. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Mai multe articole despre:
Sarbatoare