MENIU

Goliath, balena care a făcut turneu prin România lui Gheorghiu-Dej. Zeci de mii de români au stat la coadă să o vadă

În urmă cu 60 de ani, românii au avut parte de un eveniment pe care mulți l-au ținut minte și l-au povestit din tată în fiu. Trupul împăiat al lui Goliath, o balenă uriașă care a fost ucisă în largul coastei Norvegiei, a poposit în numeroase orașe din România, în iarna 1963-1964. Pentru o țară în care se simțea o ușoară relaxare politică după teroarea stalinistă din anii '50, un astfel de eveniment părea o reconectare la stilul de viață occidental și mii de oameni s-au îngrămădit să-l vadă pe noul Moby Dick. 

Uriaşul mamifer acvatic, balena „Goliath" s-a plimbat prin România timp de mai multe luni, în iarna 1963-1964, cu escale de cîteva zile în orașe precum București, Sibiu, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Buzău, Brăila, Galaţi, Focşani, Tecuci, Sibiu, Piatra Neamţ, Roman, Iași, Timişoara, Arad, Braşov, Bacău, Cluj-Napoca, Tîrgu-Mureş, Tîrnăveni sau Reghin.

"Curioşii sunt mulţi la număr. Unii poate îşi închipuie că balena e aşezată intr-un bazin şi cind dă din coadă ridică valuri de apă, cu casa de mari. Dar nu-i aşa. Această balenă a căzut răpusă în 1954 de măiestria pescarilor norvegieni," scria presa vremii.

În fiecare oraș s-a organizat un cort uriaș în care a fost expusă relicva si zeci de mii de oameni au cumpărat bilete.

 

 

 

Spre sfârșitul anilor '60, "Goliath" s-a întors în Italia, dar a fost victima unui accident iremediabil, ultimele resturi ale adevărului cetaceu fiind avariate iremediabil în timpul unei călătorii pe mare. Rămășițele au fost aruncate în secret în depozitele unui din Bari, iar impresarul italian care organiza turneele a reconstruit animalul cu papier-mâché, potrivit Turnul Sfatului.

În afară de Goliat, alte două balene au fost luate în turneu în anii 1950: Jonah și Hercules, însă succesul nu a fost atât de mare precum cel al lui Goliath.

Mai multe articole despre:
balena goliath comunism gheorghiu dej 1964