MENIU

Ocolul Pământului în 144 de zile. Povestea cargoului "București", primul vas din România care a înconjurat planeta

Ocolul Pământului a fost o provocare pentru navigatori și nu numai, de când cei care călătoreau pe mări au acceptat ideea că planeta este rotundă și că, pornind dintr-un punct, poți reveni în același loc. Jules Verne a făcut celebră provocarea, în cunoscutul roman "Ocolul Pământului în 80 de zile". Pentru navigatorii români, acest vis s-a întâmplat în 1963, când cargoul București a reușit să dea ocol planetei în aproximativ 4 luni și jumătate.

Cargoul, construit în 1962, la Șantierul Naval din Rijeka, fosta Yugoslavie, a plecat la 11 august 1963, din Constanța, cu un echipaj alcătuit din 50 de oameni. Chiar dacă era vorba de o călătorie comercială, cu destinația Cuba, configurarea traseului a presupus și efectuarea unui ocol al planetei.

"CONSTANŢA (coresp. R. I.). Duminică a părăsit portul Constanţa cargoul „Bucureşti“ comandat de Liviu Neguţ, plecînd într-o călătorie de 5 luni. In acest timp nava va străbate apele Mării Mediterane şi ale Oceanului Atlantic acostînd pe ţărmul cubanez la Santiago, unde va descărca unele produse. După o scurtă escală la Havana, vasul va trece prin canalul Panama în Oceanul Pacific, va acosta în diferite porturi din ţările asiatice întorcîndu-se în patrie prin Oceanul Indian. „Bucureşti“ este prima navă romînească care traversează Oceanul Pacific făcînd ocolul pămîntului", scria România Liberă.

Pe 23 decembrie, în același an, nava a revenit la Constanța, după un voiaj care a durat 4 luni și 11 zile (sau 12, potrivit unei estimări din 1979, tot din presa oficială - N.A.) și o lungime de 49. 444 km, adică mai mult decât diametrul Terrei la Ecuator. Nava românească a traversat 8 mări şi 3 oceane, transportând în total o încărcătură de 23 000 tone.

Extras din presa vremii ("Scînteia", 23 decembrie 1963) - sursă: Digiteca Arcanum

 

 

Vasul a dus în Cuba comunistă a lui Fidel Castro tractoare, instalații pentru o fabrică de ciment, precum și lădițe pentru China și a adus mingi de ping-pong, stilouri, pixuri, hârtie, fontă și motostivuitoare.

Nava a continuat să cutreiere mările și oceanele lumii până în 1989. În 1990, a fost vândută, la fel ca mare parte a flotei comerciale comuniste și a sfârșit la fier vechi, în Turcia.