MENIU

Doliu uriaș în cultură. A murit autoarea teribilului roman "Copii - dușmani ai poporului"

Lăcrămioara Stoenescu a fost o voce puternică a memorialisticii despre ororile comunismului

Este din nou doliu în cultură. A murit scriitoarea Lăcrămioara Stoenescu, autoarea câtora dintre cele mai importante scrieri memoralistice despre ororile comise în perioada inslatălii regimului comunist în România. 

"Ne exprimăm tristețea pentru decesul doamnei Lăcrămioara Stoenescu și îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru cultura, istoria și literatura română!

 

La vârsta de 10 ani a fost deportată, împreună cu familia, în județul Suceava, tatăl ei fiind deținut politic, iar ca urmare a acestor evenimente a fost exclusă din școală.

 

Debutul editorial și l-a făcut cu volumul memorialistic ,,Copii - dușmani ai poporului’’ (2007)", a transmis Institutul de Studiere a Crimelor Comunismului.

 

 

 
 
 
Născută pe 22 februarie 1942 în Giurgiu, Membră a Uniunii Scriitorilor din România Filiala de Proză, licenţiată a Universităţii Bucureşti, Facultatea de limba şi literatura română, Lăcrămioara Stoenescu a fost o scriitoare de forţă, cărţile sale sunt adevărate mărturii istorico-literare ale unor întâmplări tragice, spectru al unei lungi epoci de represiune.
 
Volume precum: De pe băncile şcolii în închisorile comuniste (2010), Memoria stigmatelor (2012), Liceenii anilor *50 (2019) sunt cărţi care conţin foarte multe elemente memorialistice, cutremurătoare tragedii de familie, imagini aberante ale unui regim care, culmea, se dorea umanist.
 
Lăcrămioara Stoenescu a povestit despre experienţa închisorii, cruda geografie a suferinţei, terifianta lume a dezumanizării, a scris și realizatoarea Evelyn Croitoru.