MENIU

Cu cine s-a iubit Regina Maria a României. Ar fi avut mai mulți amanți

Regina Maria a României, cunoscută și sub numele de "regina-bărbat" datorită temperamentului său energic, s-a născut pe 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, Kent, în Anglia. Având trei prenume – Maria Alexandra Victoria – provenea din Casa de Saxa-Coburg și Gotha, fiind fiica ducelui Alfred, al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii. Prin legături de familie, era verișoară cu țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, și cu împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea.

Logodna și viața personală a Reginei Maria

La doar 16 ani, s-a logodit cu Ferdinand, prințul moștenitor al României, căruia i-a devenit soție pe 29 decembrie 1892. Primul lor fiu, Carol Caraiman, viitorul rege al României, s-a născut pe 15 octombrie 1893, urmat de Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana și Mircea. Maria și Ferdinand au fost încoronați la Alba Iulia pe 15 octombrie 1922. Cinci ani mai târziu, regele a murit, lăsând tronul lui Carol al II-lea. Regina Maria, persecutată de fiul său, a murit în obscuritate pe 18 iulie 1938, la Pelisor – Sinaia, la vârsta de 63 de ani .

Cauza morții reginei a generat multe speculații. La începutul anului 1938, fusese internată în mai multe sanatorii din Italia și Germania, suspectată de cancer esofagian și ciroză. Simțindu-și sfârșitul aproape, a cerut fiului său, Carol al II-lea, să-i trimită un avion pentru a o aduce în România, cerere pe care acesta a refuzat-o. 

Hitler s-a oferit să-i pună la dispoziție un avion sanitar, dar regina a preferat să vină cu trenul pentru a muri în România. În timpul călătoriei, trenul a fost încetinit, iar după ce a trecut de Bacău, s-a mărit viteza, deoarece regina murise. Decesul a fost anunțat de Carol al II-lea abia a doua zi, iar corpul neînsuflețit al reginei a fost depus la Castelul Peleș, unde au avut loc funeraliile naționale pe 24 iulie .

Frumusețe și energie regală a Reginei Maria

Regina Maria a fost o figură de o frumusețe rară, brunetă cu ochi albaștri strălucitori. A fost o femeie energică, mereu prezentă pe front, printre răniți, distribuind mâncare, paturi și medicamente. A sfidat exploziile din jurul ei, fiind descrisă de contemporani ca singurul "bărbat" de la palat, după cum a afirmat ambasadorul Franței la București, Charles de Saint-Aulaire.

De-a lungul vieții, Regina Maria a avut mai multe relații sentimentale. Se presupune că fiica sa, Maria-Mignon, s-a născut în urma unei relații cu locotenentul Zizi Cantacuzino, aghiotantul său. De asemenea, s-a îndrăgostit de Waldorf Astor, un aristocrat american. Adevărata sa dragoste a fost însă Prințul Barbu Știrbei, despre care se spune că ar fi fost tatăl ultimilor doi copii ai reginei, Ileana și Mircea. Ferdinand a acceptat relația soției sale cu Știrbei, pe care îl considera un sfătuitor de încredere.

„Relațiile intime dintre soţi erau inexistente. Ferdinand ştia exact care erau relaţiile soţiei sale cu Barbu Ştirbey, dar le accepta, se obişnuise cu infidelitatea ei, iar pe prinţ îl preţuia pentru inteligenţa şi tactul său. Îi cerea întotdeauna sfatul, mai ales că Ştirbey, cumnatul lui Ion I.C.Brătianu, era întotdeauna bine informat. Ferdinand ajunsese până într-acolo încât nu mai lua nicio hotărâre importantă fără a-l consulta pe Ştirbey. Acesta nu se manifesta niciodată în public, îi plăcea să stea în umbră, să savureze rezultatul manevrelor sale materializate în deciziile regale”, scrie istoricul Ioan Scurtu, autorul seriei „Istoria românilor în timpul celor patru regi“ (Editura Enciclopedică, 2011), în volumul al doilea, dedicat Regelui Ferdinand, arată click.ro.

Relația cu colonelul canadian Joe Boyle

În timpul Primului Război Mondial, Regina Maria a avut o relație cu colonelul canadian Joe Boyle, un bărbat care o domina complet. Boyle a devenit un erou pentru eforturile sale în dezvoltarea industriei petroliere românești și pentru ajutorul acordat României, devenind confidentul și prietenul reginei.

Regina Maria a scris peste 25 de volume în decurs de 29 de ani, incluzând titluri precum "Crinul vieții" și "Povestea vieții mele". A fost o regină care și-a iubit profund țara de adopție și a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a o reintegra în rândul națiunilor mari ale Europei.

Amintirile Regelui Mihai

Regele Mihai își amintea cu drag de bunica sa, evocând iubirea ei pentru România și pentru oamenii simpli din sate. El a subliniat influența pe care Regina Maria a avut-o asupra sa și recunoștința pe care i-o poartă pentru sprijinul acordat în momentele grele.

„Ce îmi aduc aminte așa de bine despre regina Maria este iubirea ei pentru țara noastră, încă de când eram copil. Totdeauna îmi vorbea despre frumusețile țării și despre oamenii simpli din sate, pe care îi iubea atât de mult, despre viața lor de toate zilele.

Mă simțeam crescând de multe ori în spiritul ei, văzând cât de frumoasă țară ne-a dat Dumnezeu ca să o iubim. Mai țin minte vorbirile cu dansa, la sfârșit de săptămână, fie la Balcic, Bran, Cotroceni, Peleș sau Copăceni, care mi-au dat aceeași înțelegere ca și a ei și pe care o simt și astăzi, după atâția ani. Bunătatea ei față de tineri și copiii pe care îi întâlnea. Îi voi fi totdeauna recunoscător bunicii mele, că a fost lângă mine și m-a susținut în momente grele. Regina Maria a fost o regină respectată și iubită pentru tot ce a făcut pentru România.", a declarat Regele Mihai.

Regina Maria a rămas o figură respectată și iubită pentru tot ce a făcut pentru România, iar povestea sa, atât de complexă și plină de iubire, rămâne în memoria colectivă a națiunii.