MENIU

Zonele urbane din România, printre cele mai POLUATE din UE. În ce țări e cel mai curat aer și câte respectă recomandările OMS

România, locul 3 în UE la poluare

Media anuală a concentraţiei de particule fine în zonele urbane din Uniunea Europeană continuă să depășească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deși a scăzut în ultimii ani, potrivit unui raport Eurostat prezentat joi. Cele mai mari valori se înregistrează în Bulgaria, Polonia și România. 

În 2019, media anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) în zonele urbane din UE a scăzut până la 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub), de la 25 ľg/m3 în 2015, se arată în raport. 

Media anuală recomandată de OMS este de de 10ľg/m3.

(foto: ec.europa.eu/eurostat)

În rândul statelor membre, cea mai mare medie anuală a concentraţiei de PM2,5 se regăseşte în zonele urbane din Bulgaria (19,6 ľg/m3), Polonia (19,3 ľg/m3) şi România (16,4 ľg/m3). La polul opus, cea mai scăzută concentraţie este în zonele urbane din Estonia (4,8 ľg/m3), Finlanda (5,1 ľg/m3) şi Suedia (5,8 ľg/m3).

Un alt studiu publicat în martie de platforma globală privind calitatea aerului IQAir, arată că România a ocupat, în 2020, locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, iar capitala Bucureşti - poziţia 51 la nivel mondial. Cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India), iar la polul opus aerul cel mai curat este în insule din mijlocul oceanului, precum Insulele Virgine şi Noua Zeelandă, sau în capitalele ţărilor nordice Suedia şi Finlanda.

La nivel mondial, în 2020, doar 24 din cele 106 ţări monitorizate au respectat recomandările anuale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru poluarea cu PM2,5, susţine IQAir.

PM2,5 reprezintă cele mai periculoase particule fine, având un diametru mai mic de 2,5 microni. Spre deosebire de PM10 (particule cu o dimensiune de 10 microni), PM2,5 pot afecta mai grav sănătatea deoarece pătrund adânc în plămâni, amintește Agerpres.