MENIU

Moisă: România este pregătită să adere la zona euro. Ar fi mai puțin vulnerabilă la șocuri externe

Europarlamentarul PSD, Sorin Moisă, a declarat, în emisiunea "Perspectiva" de la Realitatea TV, moderată de Edward Pastia, că România este pregătită să adere la zona euro. În viziunea sa, dacă s-ar întâmpla asta, atunci România ar sta la altă masă şi ar fi mai puţin vulnerabilă în faţa şocurilor externe. Pe de altă parte, nu ar fi exclus riscul creşterii preţurilor, la momentul conversiei, în urma trecerii la noua monedă.

"Nu cred că 2019 este o dată nerealistă. Cred că vom fi avut timp să parcurgem un ciclu economic complet, inclusiv în materie de reindustrializare. În ultimul deceniu, România a redevenit o mică putere industrială, este maistrul Europei. Stai la altă masă, ești mai puțin vulnerabil la șocuri externe, la șantaj extern și ai mai multă putere la această masă decât dacă ești într-o anticameră cum sunt cei din Uniunea Europeană care nu sunt din zona euro", a declarat europarlamentarul PSD. 

De aceea, într-o situaţie de criză ca cea din Grecia, de exemplu, partenerii europeni nu te vor lăsa să intri în colaps financiar, "pentru că își riscă propria monedă", susţine europarlamentarul PSD.

"Grecia e un stat foarte îndatorat și criza greacă și deciziile luate la Atena sunt urmărite cu foarte multă atenție în toată lumea și pentru că soarta Greciei e soarta euro", a mai spus Sorin Moisă.

Cu toate acestea, există și un risc în cazul aderării la zona euro.

"Există riscul rotunjirii: dacă un lucru care acum costă 4 lei 20, ar fi 92 de cenți, l-ar face 0,99 de cenți. Nu cred că există un fel de fatalitate a creșterii prețurilor doar pentru că trecem la euro. Va trebui ca rata de conversie definitivă să fie cea justă, care să nu agreseze economia românească", a adăugat Sorin Moisă.