MENIU

Ziua Porților Deschise la Penitenciarul Jilava - Cum se desfășoară activitatea în spatele gratiilor

Ziua Porților Deschise la Penitenciarul Jilava - Cum se desfășoară activitatea în spatele gratiilor

Penitenciarul Jilava și-a deschis porțile pentru vizitatori. Astfel că, cei interesați au putut să vadă cu ochii lor cum se desfășoară activitatea în spatele gratiilor, dar și ce reguli trebuie respectate. Cei mai curajoși au avut ocazia inclusiv să-i cunoască pe deținuți și să le afle povestea. 

Pentru prima dată de la înființare, Penitenciarul Jilava i-a introdus pe oamenii curioși într-un tur pentru a vedea activitățile derulate zilnic de către personalul instituției, precum și programele în care sunt implicate persoanele private de libertate.

„Avem cea mai mare bază sportivă din sistemul penitenciar. Sunt 3 terenuri de sport. Avem o biserică aproape nouă, chiar nouă pot să spun de vreo 5-6 ani care este în curtea penitenciarului. Deținuții au posibilitatea de a ieși în curțile astea de plimbare de unii singuri. Se duc la bibliotecă. Peste 20.000 de cărți avem și sală de lectură. Au trei mese pe zi”, a spus Cristina Teoroc - director la Penitenciarul Jilava.

În cadrul turului, cei care au dorit au avut ocazia inclusiv să stea de vorbă cu deținuții care au vorbit și ei despre condițiile din penitenciar , dar și despre faptele care i-au adus în spatele gratiilor.

„Eu am 16 ani, sunt cu trafic internațional, am venit și m-am predat. Am 11 ani executați. Am fost un om care am muncit. Sunt mulțumit de doamna directoare, de domnul director, că mi s-a dat permisii. Am avut un deces în familie acum o lună jumate. Doamna directoare m-a sunat și mi-a spus să mă întorc înapoi. M-am întors înapoi și vă dați seama că sunt mulțumit”, a spus un deținut.

Întrebat pentru ce a ajuns la închisoare, un alt deținut a răspuns: „Trafic de droguri. Majoritatea suntem cu aceeași faptă - trafic de droguri. Deja comunitatea m-a pus la bursa muncii și deja sunt ca și angajat. La fabrică... am permis de conducere și voi fi șofer”.

Mai multe articole despre:
jilava ziua portilor deschise