MENIU

Ziua Pi. Cum să memorezi 240 de cifre din numărul Pi. Metoda cea mai simplă

Ziua Pi
<p>Ziua Pi, celebrată de Google</p>
<p>Ziua Pi, celebrată de Google</p>

Ziua Pi. De ce a fost aleasă tocmai ziua de 14 martie ca Ziua Pi? Răspunsul e foarte simplu: primele cifre din numărul Pi sunt 3,14, deci martie - luna a treia şi 14 ziua. De Ziua Pi, îţi prezentăm mai multe metode de a memora cât mai multe cifre din numărul Pi.

Ziua Pi. Chiar cu mult timp înainte ca valoarea lui Pi să fie evaluată de calculatoarele electronice, unii oameni au devenit obsedați memorarea unui număr record de cifre ale sale.

Ziua Pi. Ultimul record înregistrat la memorarea cifrelor lui Pi este de 67.890 de cifre și este deținut de un student chinez de 24 ani (Lu Chao), căruia i-au luat 24 de ore și 4 minute să recite fără greșeală până la a 67.890-a cifră zecimală a lui Pi.

Ziua Pi. Japonezul Akira Haraguchi, în vârstă de 69 de ani, afirmă că a stabilit un nou record mondial în această privinţă, după ce ar fi recitat în public primele 100.000 de zecimale ale numărului Pi. El ar fi avut nevoie de 16 ore şi 30 de minute pentru a stabili acest record.

Ziua Pi. Alt nume pentru numarul Pi: "Constanta lui Arhimede", deoarece Arhimede a fost primul care a incercat sa calculeze valoarea lui pi cu exactitate (a observat ca aceasta marime poate fi limitata superior si inferior inscriind cercurile in poligoane regulate si calculand perimetrul poligoanelor exterioare si respectiv inferioare).

Ziua Pi. Pi are un număr infinit de zecimale care nu conțin secvențe ce se repetă; acest șir infinit de cifre a fascinat numeroși matematicieni, iar în ultimele secole s-au depus eforturi semnificative pentru a investiga proprietățile acestui număr; totuși, în ciuda muncii analitice și a calculelor realizate pe supercalculatoare care au calculat 10 mii de miliarde de cifre ale lui Pi, nu s-a descoperit niciun șablon identificabil în cifrele găsite. Cifrele numărului Pi sunt disponibile pe multe pagini web și există programe software pentru calcularea lui pi cu miliarde de cifre precizie.

Ziua Pi. În prezent, Pi are 13,3 trilioane de zecimale cunoscute, acest rezultat fiind anunţat online, în octombrie 2014, de un savant anonim, care foloseşte pe internet pseudonimul Houkouonchi.

Ziua Pi. Există mai multe moduri de memorare a numărului pi, iar cea mai cunoscută metodă constă în folosirea de "pieme" (poeme pentru numărul pi) – poezii ce reprezintă numărul pi astfel încât lungimea fiecărui cuvânt (în litere) reprezintă o cifră.

Ziua Pi. Exemplu de piema în limbă română: "Asa e ușor a scrie renumitul și utilul număr." Pe lângă pieme, există și alte mnemotehnici pentru reținerea cifrelor numărului pi.

Ziua Pi. Prima dată scrii pe o hârtie toate zecimaele din numărul Pi pe care vrei să le memorezi, apoi le împarţi în secvenţe egale. De exemplu: (3.141)(5926)(5358)(9793)(2384)(6264)(3383) etc.

Ziua Pi. O altă metodă de ea memora cât mai multe cifre din numărul Pi Try este să le grupezi în numere de telefon şi să le asociezi câte un nume: Anton (314)159-2653, Bety (589)793-2384, Cristi (626)433-8327 etc.

Ziua Pi.  Dacă le pui în ordine alfabetică, te+ai asigurat că ai memorat primele 260 de cifre din numărul Pi.

Mai multe articole despre:
Stephen Hawking Ziua Pi cum să memorezi pi