MENIU

Moţiunea PNL şi PMP prin care se cerea demisia ministrului Fondurilor Europene, respinsă

Senatul a respins, în şedinţa plenului de marţi, moţiunea simplă "Absorbţia banilor comunitari, o catastrofă marca PSD-ALDE" împotriva ministrului de resort, Rovana Plumb, înaintată de grupurile parlamentare ale PNL şi PMP.

UPDATE: În favoarea moţiunii au votat 40 senatori, 72 s-au pronunţat împotrivă, unul s-a abţinut. Votul a fost secret electronic. 

"Pe perioada 2014-2023, România are la dispoziţie o alocare financiară totală de 42,3 miliarde de euro fonduri europene. România a beneficiat până în prezent de 46,7 miliarde de euro fonduri europene, din care 9,7 miliarde de euro în exerciţiul financiar actual, 2014-2020. Conform Comisiei de Prognoză, în perioada 2008-2016, impactul fondurilor europene asupra dezvoltării României a fost incontestabil. Astfel, PIB real cumulat la finele acestui interval a fost cu 13,6% mai mare decât ar fi fost în absenţa acestor fonduri. Volumul total al consumului privat a depăşit cu 22,2% nivelul estimat, corespunzător ipotezei în care nu ar fi fost implementate fonduri europene", a explicat Plumb.

Ea a precizat că în 2017, când PSD a preluat guvernarea, în afară de sumele de prefinanţare virate de Comisia Europeană, niciun euro nu fusese solicitat la rambursare.

Textul moţiunii, semnat de 35 de senatori PNL şi PMP, este citit de liberalul Eugen Pîrvulescu. Semnatarii îi solicită ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, să demisioneze, acuzând dezastrul managementului fondurilor structurale în România.

"România are o şansă majoră de a se dezvolta şi de a deveni cu adevărat un stat european, cu un nivel de trai la nivelul statelor din Europa de Vest. Această oportunitate este oferită de fondurile europene, fonduri care pot contribui la creşterea calităţii vieţii românilor. Rata absorbţiei aferentă programării bugetare 2014 – 2020 a ajuns, la sfârşitul anului 2017, la doar 10,1%, majoritatea Programelor Operaţionale care gestionează Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii de care România beneficiază au avut rezultate catastrofale", se arată în textul moţiunii.

Stimată doamnă ministru Rovana Plumb, dacă aveţi decenţa necesară, vă solicităm în mod expres să demisionaţi de la conducerea Ministerului Fondurilor Europene! Aţi dovedit că nu sunteţi în stare să aduceţi în ţară banii pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziţie. Uniunea ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă", se arată în document.

Senatorii PNL şi PMP afirmă că "incompetenţa, lipsa de profesionalism, însemnând inclusiv lipsa de criterii de performanţă aplicate funcţionarilor care ar trebui evaluaţi în funcţie de proiectele implementate cu succes, delăsarea, lipsa de transparenţă de la nivelul ministerului responsabil cu gestionarea fondurilor comunitare au dus la situaţia în care suntem astăzi".

"Atragem atenţia asupra situaţiei critice în care ne aflăm şi cerem încă o dată demisia doamnei ministru a Fondurilor Europene, Rovana Plumb", transmit semnatarii moţiunii, scrie agerpres.ro.

 

Mai multe articole despre:
moţiune simplă moţiune Rovana Plumb