MENIU

Zile libere 2023. După sărbătorile de Paști și ziua de 1 Mai, românii mai au parte de încă o minivacanță

Guvernul a decis să facă punte între Ziua Copilului și Rusalii. Mai exact, aceștia vor avea liber în intervalul 1-5 iunie 2023, cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie), urmată de Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie.

Guvernul a decis încă din luna decembrie a anului trecut ca ziua de 2 iunie (vineri) să fie zi liberă pentru elevi, profesori și salariații din instituțiile şi autoritățile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal.

La jumătatea lunii iunie, elevii vor intra în vacanța de vară.

Pentru cei care vor fi nevoiți să lucreze în zilele libere legale, legea prevede o remunerație suplimentară la salariu, astfel încât ziua lucrată să fie plătită dublu.

Angajații au, de asemenea, dreptul la zile de concediu de odihnă, durata minimă fiind de 20 de zile lucrătoare.

Este important să reținem că perioada de concediu de odihnă este stabilită în contractul individual de muncă.

Pe lângă zilele libere menționate anterior, românii mai pot beneficia de alte zile libere plătite în cazul unor evenimente speciale în familie, cum ar fi căsătoria (5 zile libere), nașterea sau căsătoria unui copil (3 zile libere) sau decesul soțului sau al unui rudă până la gradul al doilea inclusiv (3 zile libere).

Mai multe articole despre:
zi libere minivacanta zile libere 2023