MENIU

Ziariștii britanici aruncă bomba: Evgheni Prigojin a fost tratat de cancer o perioadă lungă de timp

Evgheni Prigojin a fost tratat de cancer o perioadă lungă de timp, spun surse apropiate situației Foto: Profimedia

Evgheni Prigojin a fost supus unui tratament pentru cancer de stomac „o perioadă mare de timp”, potrivit foștilor săi asociați, citați de presa britanică.

Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost tratat pentru cancer de stomac, iar boala sa ar putea explica decizia sa de a lansa o revoltă în Rusia, se arată într-un raport, citat de inews.

Domnul Prigojin a fost supus unui tratament și terapie pentru cancer „o perioadă mare de timp”, potrivit site-ului rus de investigație Proekt, citând doi dintre foștii săi angajați care ar fi fost în contact direct cu liderul mercenar în ultimii ani.

„A avut cancer. Acum, creșterea tumorii pare să se fi oprit”, a declarat una dintre sursele anonime pentru presa, care este interzisă de Kremlin.

Cei care au lucrat sub conducerea lui Prigojin au sugerat că boala lui ar putea explica de ce a făcut pasul drastic de a convoca o revoltă armată împotriva Moscovei luna trecută.

Citește și: Kremlinul continuă să-l umilească pe Prigojin. Putin l-ar fi chemat la ordine după rebeliune, iar acesta a venit

Ofițerii de securitate ruși au găsit o cameră medicală complet echipată în timpul unui raid la conacul domnului Prigozhin din Sankt Petersburg în urma revoltei eșuate, a informat presa pro-Kremlin la începutul acestei luni. Potrivit publicației Proekt, documentele găsite în timpul perchezițiilor arată că a fost supus unui tratament nespecificat la domiciliu, precum și la clinica Sogaz, care este condusă și deținută parțial de persoane cu legături cu președintele Vladimir Putin.

Clinica din Sankt Petersburg a oferit tratament medical mercenarilor ruși răniți în străinătate și a oferit servicii luptătorilor Wagner cel puțin din 2016, a informat Reuters în 2020. Este deținută de compania de asigurări AO Sogaz, al cărei director executiv adjunct este Mihail Putin, un fiu al unuia dintre verii lui Putin. Directorul general al clinicii, Vladislav Baranov, are o relație de afaceri și cu fiica cea mare a lui Putin, Maria.

Printre obiectele găsite în timpul raidului au fost pașapoarte sub diferite denumiri, inclusiv „Dmitry Geiler”. Numele a apărut pe o listă de pacienți VIP de la clinica Sogaz într-o investigație a Radio Free Europe/Radio Liberty în 2021.

Prigojin a spus că revolta nu a avut ca scop răsturnarea guvernului rus, ci „aducerea în fața justiției” a șefilor armatei și apărării pentru ceea ce el a numit gafe și acțiunile lor neprofesioniste în Ucraina.

În prezent, Locația lui Prigojin și planurile sale de viitor sunt neclare. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Putin a purtat discuții cu liderul Wagner pe 29 iunie.

Citește și: Prețul pe care trebuie să îl plătească Prigojin pentru a primi iertarea lui Putin, după lovitura de stat eșuată. Ce ordin a primit șeful Wagner