MENIU

Zi DECISIVĂ pentru Coaliția de guvernare: Care sunt MIZELE și ce se discută în SPATELE ușilor închise

Ședință de Guvern / Foto: Facebook

Este ziua decisivă pentru Coaliția de la guvernare: liberalii așteaptă de la USR-PLUS nominalizarea de ministru al Sănătății după demiterea lui Vlad Voiculescu, la mijlocul săptămânii trecute. De cealaltă parte, liderii USR-PLUS cer în continuare demisia premierului liberal. Liderul PNL, Ludovic Orban le-a transmis, însă, miniștrilor care l-au atacat pe premier să aibă demisia semnată și bagajele făcute, relatează Realitatea PLUS. 

Premierul Florin Cîțu a ajuns la ședința Biroului Executiv al PNL organizată la Palatul Parlamentului. Este o ședință importantă înaintea celei de la ora 17:00, atunci când Coaliția de guvernământ se va întâlni în încercarea de a ajunge la un consens la problemele apărute în ultimele zile în interiorul său. Este știut faptul că liberalii așteaptă o propunere pentru Ministerul Sănătății (MS) în termen de 7 zile de la partenerii de guvernare, și asta deoarece interimatul nu poate dura 45 de zile, în contextul pandemiei de COVID, spun surse Realitatea PLUS. Numele lui Adrian Wiener, vehiculat pentru a ocupa portofoliul de la Sănătate pare să fie pe placul PNL. În interiorul USR-PLUS ar exista, de asemenea, discuții și în ceea ce privește posibilitatea ca Ioana Mihăilă, fost preşedinte PLUS Bihor și medic endocrinolog, secretar de stat în Ministerul Sănătății în mandatul lui Vlad Voiculescu, să ocupe locul lăsat liber de aceasta. O decizie pe marginea acestui subiect nu a fost luată încă. 

Singura care a făcut declarații la începutul ședinței PNL a fost ministrul Muncii, Ralucra Turcan. Florin Cîțu și Ludovic Orban au venit împreună. Ei au refuzat să stea de vorbă cu jurnaliștii, spunând că vor susține declarații la finalul ședinței.

Potrivit unor surse, Florin Cîțu ar fi fost felicitat pentru decizia luată la finalul săptămânii trecute de a-l demite pe Vlad Voiculescu de la conducerea MS. Liberalii au apreciat că acesta a făcut mai multe gafe în ultima perioadă pentru care trebuia să fie sancționat. 

De cealată parte, USR-PLUS nu pare dispus să facă propunerea pentru Ministerul Sănătății până la schimbarea premierului Florin Cîțu.

Potrivit unor surse din Alianță citate de HotNews.ro, liderii USR-PLUS ar lua în calcul să le ceară liberalilor un nou acord politic care să prevadă procedura clară în caz de remaniere guvernamentală, dar și termene clare pentru angajamentele din programul de guvernare. Propunerea, spun sursele citate, ar fi venit pe filiera Cioloș și este încă în discuție.

Aceleași surse susțin și că vicepremierul Dan Barna a avut joia trecută o discuție pe această temă cu președintele Klaus Iohannis, care i-a cerut să găsească o cale pentru a rezolva criza din Coaliție. Aceeași discuție ar fi fost purtată și cu liberalii.

Liderul PNL, Ludovic Orban a precizat însă, duminică, în timpul unei vizite în județul Maramureș, că există o susținere fermă din partea PNL pentru Florin Cîțu.

Vă reamintim că nemulțumirile la nivelul PNL au fost cauzate de declarația ministrului Transporturilor, Cătălin Drula, care l-a numit pe Florin Cîțu „zombie politic”.