MENIU

Zi DECISIVĂ, miercuri, la Istanbul: delegații Ucrainei, Rusiei, Turciei şi ONU discută despre reluarea livrărilor de cereale pe Marea Neagră

Grâu - imagine de arhivă

Delegaţii ale Ucrainei şi Rusiei se vor întâlni, miercuri, la Istanbul, pentru a analiza posibilitatea reluării livrărilor pe Marea Neagră a cerealelor blocate. Un anunț în acest sens a fost făcut de ministrul turc al Apărării Hulusi Akar.

''Delegaţii militare ale ministerelor apărării turc, rus şi ucrainean şi o delegaţie a Naţiunilor Unite vor discuta mâine, la Istanbul, pe tema livrării în deplină siguranţă către pieţele internaţionale a cerealelor aflate în aşteptare în porturile ucrainene'', a declarat Akar, într-un comunicat, relatează Agerpres.

Reuniunea cvadripartită survine în contextul creşterii preţurilor produselor alimentare la nivel global, parţial din cauza invadării Ucrainei de către forţele ruse începând din 24 februarie.

După cum se știe deja, Ucraina este unul dintre principalii producători mondiali de grâu şi alte cereale, dar exporturile sale au fost blocate în Marea Neagră de navele militare ruse.

În plus de asta, minele marine plasate de Kiev în Marea Neagră pentru a opri înaintarea trupelor ruse constituie şi ele o problemă.