MENIU

Procesul lui Liviu Dragnea a fost amânat. Șeful PSD, păsuit până pe 20 mai

<p>Procesul lui Dragnea a fost am&acirc;nat. Șeful PSD, păsuit p&acirc;nă pe 20 mai / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea </p>
Zi de foc pentru Liviu Dragnea. Ședința de judecată, suspendată!
Procesul lui Dragnea a fost am&acirc;nat. Șeful PSD, păsuit p&acirc;nă pe 20 mai
<p>Procesul lui Dragnea a fost am&acirc;nat. Șeful PSD, păsuit p&acirc;nă pe 20 mai / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea </p>
<p>Procesul lui Dragnea a fost am&acirc;nat. Șeful PSD, păsuit p&acirc;nă pe 20 mai / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea </p>

Audierea lui Liviu Dragnea la Înalta Curte de Casație și Justiție a durat aproximativ o oră, iar șeful PSD și-a susținut nevinovăția. Ședința de judecată fusese suspendată după ce avocata lui Dragnea a cerut să fie recuzată o judecătoare din complet, ca urmare a faptului că presa a relatat, recent, că soțul acesteia este susținător PSD. Instanța a respins, însă, solicitarea. La final, s-a decis ca procesul să fie amânat până pe 20 mai.

UPDATE 15:20 - Liviu Dragnea a părăsit sediul Instanței Supreme, înconjurat de jandarmi, fără a face declarații presei.

UPDATE 15:15 - Completul de judecată s-a întors în sală. S-a decis amânarea procesului până pe 20 mai.

UPDATE 15:00 - Cei cinci judecători s-au retras pentru a stabili dacă termenul de astăzi a fost sau nu ultimul din acest dosar. Potrivit Realitatea TV, au fost mai multe solicitări ale avocaților care au cerut judecătorilor ÎCCJ să amâne pronunțarea în acest dosar până la o soluție venită din partea CCR pe completurile specializate.

Între timp, spiritele s-au încins în fața sediului ÎCCJ, unde mai mulți simpatizanți ai lui Liviu Dragnea scandează mesaje de susținere. Tot acolo sunt și protestatari #rezist, care fluieră și scandează lozinci împotriva șefului PSD.

UPDATE 14:40 - Audierea lui Liviu Dragnea s-a încheiat. Șeful PSD și-a reafirmat nevinovăția, subliniind că dosarul în care este judecat este unul politic.

”Suntem la finalul acestui proces, afirm si in incheiere ca sunt nevinovat. Indiferent de ce decizie veti lua, nu am stiut ca cele doua nu se prezentau la serviciu. Voi considera si am considerat mereu ca este un dosar politic!”, a spus Dragnea, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 14:00 - Președintele PSD, Liviu Dragnea, este audiat, la această oră. Din când în când, de afară se aud scandări, atât din partea susținătorilor șefului PSD, cât și din cea a contestatarilor.

"Sunt total nevinovat! Nu am avut cunoștința că doamnele Anisa Stoica și Adriana Botorogeanu nu ar fi mers la serviciu și nici nu mi s-a spus acest lucru! De asemenea, nu am cerut nimănui, nu am făcut presiuni asupra nimănui pentru a le menține la serviciu", a spus Liviu Dragnea, potrivit Realitatea TV.

"Nu am controlat sau coordonat activitatea DGASPC Teleorman, care nu se afla în subordinea mea, ci a Consiliului Județean. Activitatea era coordonată de șeful colegiului director al DGASPC Teleorman. Niciun președinte de CJ nu mergea el personal pentru a controla instituțiile din subordinea Consiliului. Atribuția și obligația de sancționare o aveau conducerea executivă a Direcției. DGASPC era în subordinea CJ. Pe cale de consecință, directorul instituției respective era în subordinea CJ. Nu mai țin minte dacă era în subordine sau sub autoritate", a mai spus Dragnea.

UPDATE 12:40 - Reaudierile încep la procesul lui Liviu Dragnea. Instanța a respins recuzarea judecătoarei Simona Encean.

Audiere cu scandal, la Curtea Supremă. Sosirea lui Liviu Dragnea a creat o busculadă de nedescris în faţa instanţei. Jurnaliştii au fost împinşi fără motiv de jandarmi, iar protestatarii #rezist s-au contrat cu susţinătorii şefului PSD.

Ziua judecății pentru Dragnea. Jandarmii, mobilizare masivă. Șeful PSD, întâmpinat cu huiduieli

Curtea Supremă ar putea da, astăzi, sentinţa definitivă sau ar putea amâna procesul până pe 19 aprilie, când CCR decide legalitatea completurilor de trei judecători.

Ședința de judecată s-a suspendat, însă, inițial pentru o jumătate de oră, după ce avocata lui Liviu Dragnea a cerut să fie recuzată o judecătoare din complet, Simona Encean, ca urmare a faptului că presa a relatat, recent, că soțul acesteia este susținător PSD.

Și totuși, nici până la ora 12:30 nu s-a reluat ședința de judecată, întrucât unul din avocații lui Dragnea este implicat în alte două procese care au întâietate.

Liviu Dragnea a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, dar a contestat decizia.

În acest dosar, preşedintele PSD a fost  trimis în judecată de procurorii DNA în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Magistraţii instanţei supreme au finalizat, în 14 septembrie 2018, motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

"Înalta Curte, în opinie majoritară, apreciază că în cauză din coroborarea probelor administrate rezultă faptul că inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intenţie, folosindu-se de influenţă, autoritatea şi puterea conferită de funcţiile deţinute - preşedinte atât al organizaţiei judeţene a PSD Teleorman, cât şi al Consiliului Judeţean Teleorman - a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu”, arată magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
Magistraţii mai arată că, "în reuşita demersului său infracţional, inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea faţă de inculpata Alesu Floarea".
 
În 21 iunie 2019, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual.

Mai multe articole despre:
Liviu Dragnea