MENIU

Zi de DOLIU NAȚIONAL după incendiul devastator de la căminul de bătrâni din Ucraina. 4 persoane - REȚINUTE. Detalii ȘOCANTE din anchetă

Incendiu Ucraina. Foto: captură YouTube

Patru persoane au fost reținute în cazul încendiului devastator de joi de la azilul de bătrâni din estul Ucrainei, soldat cu 15 morți. Ancheta a scos la iveală detalii șocante: căminul funcționa ilegal, iar bătrânii plăteau peste 400 de euro pe lună. Sâmbătă a fost declarată zi de doliu național.

Cele patru persoane reținute sunt proprietarul imobilului situat în Harkov, bărbatul care închiriase clădirea şi soţia sa, care conducea căminul, şi managerul centrului de asistenţă.

Procurorii au precizat că iau în calcul trei ipoteze: incendiul a fost provocat intenționat, a pornit de la un scurtcircuit sau de la proasta utilizare a aparatelor electrice.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mers la locul tragediei şi a anunţat o zi de doliu naţional pentru sâmbătă.

”Focul s-a propagat foarte repede la etaj, unde toţi oamenii erau puţin mobili sau aveau boli legate de probleme mentale”, a anunţat preşedinţia. Sursa citată a mai anunțat că Șeful statului a cerut organizarea unui audit în astfel de centre din ţară, subliniind că poliţia a descoperit deja şase numai la Harkov.

Detaliile din anchetă sunt șocante: azilul nu avea autorizație de funcționare, iar pensionarii plăteau, în medie, peste 400 de euro pe lună, o sumă foarte mare pentru Ucraina.

Reamintim că incendiul s-a produs joi după-amiază, la etajul doi al căminului de bătrâni. 15 persoane au decedat, iar nouă au fost salvate, dintre care cinci sunt internate în spital. La stingerea focului au participat șapte echipaje de pompieri.

Ucraina s-a mai confruntat cu astfel de situații, în condițiile în care respectarea regulilor de siguranţă este puţin controlată şi multe infrastructuri sunt învechite. În decembrie 2019, 16 oameni au murit și 30 au fost răniți într-un incendiu care a avut loc într-o unitate de învăţământ superior din Odesa, în sudul ţării, amintește Agerpres.