MENIU

SURSE: Zelenski se pregătește să participe la summit-ul G7 de la Hiroshima. Discuții cruciale cu Biden și premierul Kishida - Noi sancțiuni pentru Rusia

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să călătorească la Hiroshima pentru a participa la summit-ul G7 care se desfăşoară în perioada 19-21 mai în oraşul nipon, susțin surse din rândul organizatorilor.

Potrivit surselor citate, Zelenski ar urma să sosească sâmbătă în Japonia pentru a participa la reuniunile de duminică, într-o sesiune dedicată războiului din Ucraina şi ar plănui să aibă întâlniri bilaterale cu preşedintele american Joe Biden, dar şi premierul japonez Fumio Kishida, relatează EFE preluată pe Agerpres.

Alte surse implicate în organizarea summit-ului au confirmat pentru EFE că s-au făcut modificări în agenda de duminică, menite să permită participarea în persoană a lui Zelenski.

Aceasta ar fi prima sa călătorie în Asia după începerea invaziei ruse şi s-ar produce după întâlnirea sa din Ucraina în martie trecut cu premierul japonez, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a G7.

Preşedintele ucrainean s-a deplasat recent în Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit, ţări membre ale G7, pentru a se întâlni cu liderii acestora.

Prezenţa sa la summitul G7 ar avea loc într-un moment în care Kievul solicită asistenţă militară suplimentară, inclusiv trimiterea de avioane de luptă americane F-16, şi în timp ce grupul celor mai industrializate state din lume încearcă să crească presiunea asupra Moscovei.

Rusia, vizată de noi SANCȚIUNI usturătoare

După fotografii de grup din apropierea emblematicului dom bombardat al orașului, depunerea de coroane de flori și plantarea simbolică de copaci, o nouă rundă de sancțiuni împotriva Moscovei va fi anunțată, cu accent pe dublarea eforturilor de a impune sancțiunile existente, menite să înăbușe războiul Rusiei și trași la răspundere cei din spatele lui, a spus un oficial american, citat de AP.

Afirmația oficialului SUA vine în contextul în care Rusia este acum cea mai sancționată țară din lume, dar există întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor financiare impuse de Occident.

Oficialul, care a făcut aceste declarația sub protecția anonimatului, a spus că componenta americană a G7 va pune pe lista neagră aproximativ 70 de entități din Rusia și din țări terțe implicate în producția de apărare a Rusiei și va sancționa peste 300 de persoane, entități, avioane și nave. 

Oficialul a adăugat că celelalte națiuni G7 vor întreprinde măsuri similare pentru a izola și mai mult Rusia și pentru a-i submina capacitatea de a continua războiul în Ucraina.

Mai multe articole despre:
zelenski g7 summit g7 hiroshima