MENIU

Zelenski, refuzat din nou de SUA și UE - De ce nu vor să închidă spațiul aerian al Ucrainei pentru ruși

Zelenski, refuzat din nou de SUA și UE - De ce nu vor să închidă spațiul aerian al Ucrainei pentru ruși

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este refuzat din nou de liderii europeni și de SUA. 

Președintele Zelenski a cerut NATO și aliaților occidentali să impună restricții pentru Rusia în spațiul aerian al Ucrainei, pe fondul războiului și al bombardamentelor aeriene. Până acum, solicitarea lui Zelenski nu a primit un răspuns afirmativ.

Secretarul de presă al Casei Albe a SUA, Jen Psaki, a anunțat joi seară că „SUA nu vor crea o zonă interzisă în spațiul aerian deasupra Ucrainei, Federația Rusă o va considera amenințare de război, iar Washingtonul vrea s ă evite acest lucru”, potrivit CNN.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că o excludere a zborurilor în spațiul aerian al Ucrainei este o decizie a NATO, cu un „risc real de escaladare și un risc real de declanșare a unui al treilea război internațional”.

„Trebuie evitat un război direct cu Rusia”, a avertizat Charles Michel.

„UE nu este în război cu Rusia. Realitatea este că Rusia a lansat un război sălbatic împotriva Ucrainei. Ucraina nu este membru NATO și de aceea trebuie să fim extrem de atenți și precauți. Trebuie să facem tot ce este posibil, dar, ținând cont de faptul că Rusia are arme nucleare, este foarte important să evităm un al treilea război internațional”, a spus el într-un interviu pentru Becky Anderson de la CNN.

Michel a spus că, deși aceasta ar fi o decizie a NATO și nu a UE, este important ca membrii NATO să înțeleagă că ar fi „un pas prea mare”.

„De aceea încercăm să negociem în diferite domenii la nivel diplomatic. Încercăm să oferim mai mult sprijin Ucrainei pentru a avea o încetare a focului cât mai curând posibil și pentru a ne asigura că vom putea negocia cât mai curând posibil”, a adăugat el.

Mai multe articole despre:
razboi rusia ucraina bombardamente sua ue spatiu aerian