MENIU

Zelenski îi mulțumește lui Joe Biden pentru legea istorică Lend-Lease, ce ajută militar Ucraina în războiul lui Putin

Volodimir Zelenski și Joe Biden

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Joe Biden pentru semnarea legii care îi permite furnizarea mai ușor de armament către Ucraina, dar și asistență financiară. Prin același act „Lend-Lease” s-a reușit înfrângerea lui Hitler în al doilea război mondial, încetând invazia Germaniei naziste.

„Îi sunt recunoscător lui Joe Biden și SUA pentru sprijinul Ucrainei în lupta pentru libertatea și viitorul nostru. Semnarea de astăzi a legii Lend-Lease este un pas istoric. Sunt convins că vom câștiga din nou împreună. Și vom apăra democrația în Ucraina. Și în Europa. Ca acum 77 de ani”, a scris Volodimir Zelenski într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Președintele american Joe Biden a semnat luni seară actul Lend-Lease pentru Ucraina - Legea împrumut-închiriere pentru apărarea democrației în Ucraina.

Joe Biden a semnat legea care ajută Ucraina în fața lui Putin. Același act a ajutat URSS împotriva lui Hitler

Prin această lege, adoptată de Congresul american pe 1 mai, Joe Biden are dreptul să autorizeze, până în 2023, exportul armelor și echipamentului militar către Ucraina și alte state din Europa de Est afectate de invazia rusă. Pe lângă ajutorul militar, Ucraina va primi și asistență financiară suplimentară. Joe Biden a cerut deja Congresului american 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina. 

Este a doua oară în istorie când este semnat un asemenea act. Legea Lend-Lease este veche de 80 de ani și permite președintelui american să ajute orice țară a cărui apărare este considerată vitală pentru SUA. Președintele SUA poate astfel să împrumute echipament oricărui guvern străin aflat în pericol, la propria sa alegere, și să accepte rambursarea, în natură sau proprietăți, sau orice alt beneficiu, direct sau indirect, pe care îl consideră suficient.

În martie 1941, președintele american Franklin D. Roosevelt semna acest act, special creat, pentru a ajuta armata Marii Britanii în lupta cu Germania nazisă a lui Hitler. Astfel, SUA au trimis Marii Britanii, pe cale navală, tancuri, avioane, nave, arme, îmbrăcăminte și alimente. Ulterior, și alte țări au beneficiat de această lege, prin care SUA a acordat ajutoare militare de miliarde de dolari în lupta lor împotriva Germaniei naziste. Aproape 40 de țări au primit ajutor militar de la americani, inclusiv China și fosta Uniunea Sovietică a lui Stalin.