MENIU

Zelenski denunță „ȘANTAJUL nuclear” al lui PUTIN - Situația critică de la Zaporojie, discutată cu secretarul general ONU - VIDEO

Președintele Volodimir Zelenski și secretarul general ONU - Antonio Guterres, în Ucraina Foto: Twitter.com

Președintele ucrainean - Volodimir Zelenski susține că a discutat despre „șantajul nuclear” al Rusiei cu  cadrul unei întâlniri cu secretarul general al ONU - Antonio Guterres. La întâlnirea de la Lvov, Zelenski și Guterres au analizat și transportul de cereale, dar și deportarea ucrainenilor în Rusia, eliberarea militarilor ucraineni din lagărele rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că a discutat despre situația din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia cu secretarul general al ONU, António Guterres, la întâlnirea lor față în față de la Lvov.

Zelenski a relatat că în timpul întâlnirii, „a fost acordată o atenție deosebită subiectului șantajului nuclear al Rusiei la Centrala nucleară Zaporojie”, scrie CNN.

"Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecințe catastrofale globale pentru întreaga lume. Prin urmare, ONU trebuie să asigure securitatea acestui sit strategic, demilitarizarea lui și eliberarea completă de trupele ruse", a mai spus Zelenski.

Președintele Ucrainei a mai anunțat pe canalul său de Telegram că el și Guterres „au convenit să continue coordonarea aplicării acordului cerealelor. Am discutat, de asemenea, posibilele direcții de dezvoltare a acesteia, problema deportării ilegale și forțate a ucrainenilor, eliberarea personalului nostru militar și a medicilor din captivitate".

ONU nu a comentat încă ce s-a discutat la întâlnirea dintre Antonio Guterres și Volodimir Zelenski.

Rusia și Ucraina se învinovățesc reciproc pentru bombardarea teritoriului centralei nucleare, iar ambele părți au avertizat asupra riscului unei catastrofe nucleare. Însă până în prezent, nu a existat un acord cu privire la modul în care o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică poate avea acces în siguranță la centrală. Rusia a respins cererea experților de a veni in inspecție.