MENIU

Zeci de spitale nu au generatoare electrice

Pana de curent care a afectat ieri Capitala a readus în atenţie problemele mari pe care le au spitalele. Viaţa a trei pacienţi de la Spitalul Colentina a fost în pericol, din cauza căderii de tensiune.

Iar situaţia nu este unică. Mai mult de un sfert dintre spitalele bucureştene nu au generatoare de electricitate. Iar la nivel naţional nu există o situaţie exactă.

Mai mult, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că aceasta nu este treaba ministerului, în condiţiile în care doar trei unităţi medicale din ţară au solicitat un generator electric.

Spitalul de Copii Victor Gomoiu, Spitalul de Boli infecţioase Victor Babeş, Spitalul Colentina, Spitalul Colţea şi Spitalul Colentina sunt doar câteva din cele 13 unităţi care nu au grupuri electrogene.

Autorităţile susţin însă că aceste probleme se vor rezolva.

"Pentru spitalul Colţea este prevăzut un generator care va fi funcţional în martie. Colentina are o problemă din fabricaţie, umează instalarea unor generatoare", a precizat Adrian Neacşu, director ASPMB.

Managerul Spitalului Colentina, Petre Coşereanu, spune că a cerut de nenumărate ori un grup electrogen, pentru că viaţa pacienţilor este în pericol.

"Avem peste 10 săli de operaţie în care în orice moment poate fi un pacient şi se poate întâmpla o nenorocire", a declarat Radu Coşereanu, manager Spitalul Colentina.

Ministerul are altă părere - responsabilitatea revine şefului de spital.

"Nu cred că este treaba ministrului sau a ministerului să verifice persoanl dacă există generatoare. Mi se pare mai degrabă un atribut elementar al managerului", a precizat Vlad Iliescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Din cauza penei de curent care a afectat ieri Bucureştiul, trei pacienţi ai spitalului Colentina nu au putut fi băgaţi în sala de operaţie, pentru că aparatura nu funcţiona. Aceeaşi situaţie este şi în alte mari oraşe din ţară. La Iaşi, cea mai mare maternitate din Moldova nu are grup electrogen, iar viaţa nou-născuţilor este pusă în pericol de eventuale întreruperi de curent.

"Sperăm să nu mai avem pene de curent mai ales că la noi există acea secţie de ATI nou născuţi prematuri care alimentează cele 30 de incubatoare", a precizat Vicuţa Todosiciu, manager maternitatea Cuza Vodă Iaşi.

Reprezentanţii maternităţii spun însă că abia de la sfârşitul lui februarie ar putea avea un astfel de generator.
Mai multe articole despre:
spitale