MENIU

Mii de români s-au trezit fără niciun ban în cont. Cel mai mare abuz te poate lovi și pe tine

Executări abuzive

Zeci de mii de români restanţieri la plata ratelor s-au trezit fără bani în conturi deschise la alte bănci, nu la cea către care aveau datorii, după ce au fost daţi pe mâna executorilor judecătoreşti.

Situaţia s-a agravat în ultimul an, după ce numărul datornicilor a crescut la peste 700.000. În unele cazuri, s-a ajuns la extreme: oamenii au rămas fără niciun ban din salarii sau pensii, deşi legea spune că se poate bloca doar o treime din venituri.

„Fără să mă înştiinţeze, ei mi-au blocat contul. Au oprit toată pensia integral, două luni, până eu i-am acţionat în instanţă", spune o femeie pensionară ajunsă pe mâna executorilor.

Femeia a fost avertizată că toţi banii găsiţi în conturile din diferite bănci vor fi folosiţi pentru acoperirea datoriei. Era vorba inclusiv de sumele provenite din pensiile viitoare.

Legea spune însă altceva, potrivit Digi24.ro. Pentru o singură datorie, proprirea se poate face doar pentru o treime din venit. Restul sumei trebuie să rămână la dispoziţia datornicului.

Executorii judecătoreşti recunosc însă că, în realitate, sumele sunt mai mari, pentru că ajung să fie blocate chiar şi alocaţiile pentru copii sau diurnele. „Banca efectiv înfiinţează poprire pe toate sumele care sunt în cont, pentru că banca nu face distincţie şi atunci executorul trebuie să revină cu o precizare", explică Mihai Jurchescu, executor judecătoresc.

Restanțierii la bănci, mai mulți decât în 2014

Numărul restanțierilor persoane fizice la bănci și alte instituții financiare a ajuns, în ianuarie, la 710.820, cu 0,2% mai mulți decât la finalul lunii decembrie 2014, se arată în datele publicate de Banca Națională a României (BNR).

Potrivit sursei citate, în decembrie 2014 numărul restanțierilor se ridica la 709.386 persoane fizice, informează Agerpres.

Numărul total al restanțelor era, la finele lunii ianuarie, de 948.517, valoarea totală a acestora fiind de peste 11,397 miliarde lei.

Din această sumă, peste 4,311 miliarde de lei reprezentau restanțe în lei, circa 4,972 miliarde lei însemnau restanțe în euro, iar restul în dolari SUA și alte valute.