MENIU

Zeci de medici îşi vor da demisia din comisiile Ministerului Sănătăţii

<p>Protest la Ministerul Sănătăţii. Pacienţii sunt nemulţumiţi că CNAS nu decontează anumite tratamente</p>

Zeci de medici îşi vor da demisia din comisiile Ministerului Sănătăţii, după ce un ordin ministerial, care a intrat în vigoare, la sfârşitul lunii noiembrie, prevede că medicii din comisii se vor afla în conflict de interese sau în incompatibilitate dacă primesc cadouri sau consiliază producătorii şi distribuitorii de medicamente. În aceeaşi situaţie vor fi dacă sunt sponsorizaţi sau finanţaţi de industria farmaceutică, pentru a participa la conferinţe sau congrese, informează Realitatea TV. 

"Toţi se gândesc să se retragă, majoritatea. Medicii fac simpozioane, fac congrese unde sunt şi manifestări de companie. Sunt manifestări ştiinţifice care sunt sponsorizate de companii. La capitolul cercetări ştiinţifice, sunt de obicei realizate de experţi internaţionali, sunt sponsorizate de companii şi au criterii ştiinţifice extrem de riguroase", a declarat Florin Mihălțan, membru în Comisia de pneumologie.

În schimb, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii nu sunt deloc îngrijoraţi de situaţie.

"Acest ordin şi demisiile care vor urma nu vor afecta, nu vor bloca activitatea Ministerului. Ministrul va putea nominaliza imediat un grup de lucru format din specialişti şi care să rezolve acea problemă specifică. Cu cine îi veţi înlocui pe aceşti medici? Aceste măsuri se vor lua după finalizarea acestui termen şi după o analiză pe care o s-a facem în cadrul Ministerului Sănătăţii", a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

Membrii comisiilor de specialitate, care sunt frecvent profesori universitari cunoscuţi pentru expertiza lor, decid ce medicamente sunt incluse pe lista de compensate sau ce echipamente medicale trebuie cumpărate pentru dotarea spitalelor publice.