MENIU

Zece zile de regal cinematografic la Cluj: TIFF, la a 14-a ediție

<p>Zece zile de regal cinematografic la Cluj: TIFF, la a 14-a ediție</p>

Timp de zece zile, Clujul este capitala internaţională a cinematografiei. Peste 200 de filme, fel de fel de ateliere, expoziţii, dezbateri, concerte sau petreceri sunt ingredientele pe care organizatorii le-au pregătit pentru cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, eveniment devenit deja o tradiţie în Cluj-Napoca. Gala de deschidere a avut loc vineri aseară, iar la proiecţia filmului "Poveşti trăsnite - "Wild Tales", nominalizat la Oscar, au asistat peste 2.500 de persoane.

Ediţia TIFF din acest an înregistrează un record absolut de spectatori, după numărul biletelor vândute în avans.

"Deocamdată s-au vândut cu peste 100 la sută mai multe bilete față de anul trecut, deci e dublu față de anul trecut ceea ce e excelent. Noutatea majoră e că începem în forță în campusul din Hașdeu, va fi un weekend plin de proiecții și concerte acolo, vom reactiva depozitul de filme, proiecții în piscină", a declarat regizorul Tudor Giurgiu.

Pentru cele zece zile de festival, organizatorii au pregătit 223 de filme din peste 60 de ţări, iar peste 850 de invitaţi speciali vor fi prezenţi în inima Transilvaniei.

"Nu încerc să caut filme arondate unei teme și cu atât mai mult să găsesc 220 de filme, care să abordeze aceeași temă, cred ca ar fi plictisitor pentru public, ideea principala este varietatea, diversitatea, câte ceva pentru toată lumea", a afirmat directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

TIFF a devenit un brand al Clujului, iar oamenii aşteaptă an de an perioada festivalului, când oraşul respiră prin toţi porii arta cinematografiei.

Printre cei aflaţi la gală s-a numărat şi primarul municipiului, Emil Boc, care a declarat că la cea de-a 14-a ediţie, TIFF trebuie să primească buletin.

Festivalul, care anul acesta are un buget de peste 1,5 milioane de euro, se va desfăşura până pe 7 iunie, la Cluj-Napoca. Programul complet, dar şi toate noutăţile pot fi găsite pe www.tiff.ro.