MENIU

Volkswagen a falsificat testele de poluare cu bani luaţi de la UE pentru emisii reduse

<p>Banii luaţi de la BEI ar putea fi returnaţi</p>

Ipoteză-şoc în scandalul Volkswagen: grupul german ar fi folosit o parte din banii împrumutaţi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru pentru a falsifica testele de poluare. Împrumuturile erau acordate pentru dezvoltarea de motoare cu emisii reduse.

Banca Europeană de Investiții (BEI) va examina dacă constructorul auto Volkswagen a utilizat împrumuturile acordate de Uniunea Europeană pentru a falsifica testele de poluare pentru vehiculele diesel. Este posibil acum ca BEI să ceară returnarea creditelor.

Banca Europeană de Investiții, ai cărei acţionari sunt statele UE, a acordat grupVolkswagen credite în valoare de 4,6 miliarde de euro, printre altele și pentru dezvoltarea de motoare cu emisii reduse precum și pentru construcția de facilități în America de Sud.

"BEI ar putea fi afectată de scandalul emisiilor, deoarece trebuie să îndeplinim anumite ținte de mediu cu creditele noastre", a declarat președintele BEI, Werner Hoyer, pentru cotidianul german Sueddeutsche Zeitung.

BEI va derula "o investigație amănunțită cu privire la scopurile în care VW a utilizat fondurile" și dacă va descoperi că fondurile au fost utilizate pentru alte scopuri decât cele intenționate, BEI va fi nevoită să-și pună întrebarea "dacă trebuie să cerem returnarea creditelor", a spus Werner Hoyer.

Acesta a subliniat că este 'foarte dezamăgit' de Volkswagen, adăugând că relația BEI cu constructorul auto va fi afectată de scandalul falsificării testelor de poluare, potrivit Agerpres.

Grupul Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă.

Mai multe articole despre:
Volkswagen