MENIU

Vladimir Putin, lăsat singur de China și Turcia - Avertisment de la Beijing după mesajul tranșant al „prietenului său” Erdogan 

Vladimir Putin, lăsat singur de China și Turcia  

China a reacționat, miercuri, după discursul amenințător al lui Vladimir Putin, la șapte luni de când a invadat Ucraina. Poziția clară a Beijingului vine la doar o zi după ce președintele Turciei, Recep Erdogan, i-a transmis indirect că „nicio invazie nu poate fi justificată” și că trebuie să renunțe la peninsula Crimeea, anexată ilegal la Federația Rusă în 2014.

China a îndemnat Rusia şi Ucraina la dialog pentru a găsi o cale de abordare a îngrijorărilor privind domeniul securităţii, după ce Putin a denuțat un ”şantaj nuclear” al Occidentului.

Ministerul chinez de Externe îndeamnă, miercuri, toate părţile implicate în războiul din Ucraina să se angajeze într-un dialog şi în consultări şi să găsească o cale de abordare a îngrijorărilor legate de securitate, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a amenințat cu atacul nuclear Occidentul, din cauza implicării în războiul din Ucraina, potrivit The Guardian.

Poziţia Chinei cu privire la Ucraina este coerentă şi clară, a anunțat, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, citat de Reuters.

La câteva zile de la începerea invaziei militare ruse pe scară largă în Ucraina, Beijingul și-a exprimat îngrijorarea și a cerut „reținere” cu privire la evenimentele din Ucraina.

China a adoptat o poziție prudentă de la începutul conflictului militar. Beijingul a criticat sancțiunile luatede Occident împotriva Rusiei după război, dar nu a arătat că susține invazia militară ordonată de Putin.

Mai mult, potrivit presei internaționale, China l-ar informat din nou pe Putin despre poziția sa în războiul din Ucraina chiar cu câteva zile în urmă, la întâlnirea sa cu președintele Xi JinPing, de săptămâna trecută.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că înțelege faptul că liderul chinezi Xi Jinping s-a arătat „îngrijorat” de situația din Ucraina. 

China nu a făcut nicio referire la război în declarațiile publice de la întâlnirea oficială cu Putin de la Beijing din 15 septembrie.

Președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Occidentul cu privire la ceea ce el a descris drept „șantaj nuclear”, amenințând n același timp cu folosirea arsenalului nuclear, „dacă situația o va cere”.  Liderul de la Kremlin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia pentru creșterea efectivelor pe frontul din Ucraina, „pentru eliberarea Donbasului”, în discursul ținut miercuri dimineață.

Anunțul lui Putin vine la doar o zi de la comentariile și mesajul transmis de „prietenul său” Recep Tayyip Erdogan. Președintele Turciei a făcut mai multe declarații neașteptate la adresa lui Putin și a deciziei sale de a invada Ucraina, marți, cu ocazia prezenței sale la Adunarea Generală a ONU de la New York, într-un interviu pentru postul american PBS. 

Recep Erdogan a declarat că „nicio invazie nu poate fi justificată” și că „nu ar trebui să i se permită Rusiei să păstreze teritoriul ocupat  în Ucraina de la începutul invaziei”, referindu-se și la peninsula Crimeea, ocupată abuziv și care ar trebui să fie redată Ucrainei. În același timp, Erdogan a mai spus că Putin ar dori încheierea cât mai rapidă a conflictului din Ucraina, dar menționează și că Putin „nu va recunoaște că a greșit (în Ucraina - n.red.), așa cum niciun lider nu recunoaște asta”, în interviul acordat postului american PBS.