MENIU

Vladimir Putin, discursul prin care a anunțat începerea războiului: "Eforturi pentru demilitarizarea și denazificarea Ucrainei"

Vladimir Putin Foto: Profi Media

Vladimir Putin a anunțat începerea invaziei Ucrainei joi, în miez de noapte, într-un discurs prin care a justificat acțiunile armatei sale.

Rusia nu poate accepta o amenințare constantă din partea Kievului”.

“Circumstanțele ne impun să luăm măsuri decisive și imediate. Republicile Populare Donbass s-au adresat Rusiei cu o cerere de ajutor. În acest sens, în conformitate cu articolul 51, Partea 7 din Carta ONU, cu sancțiunea Consiliului Federației și în temeiul tratatelor de prietenie ratificate de Adunarea Federală și a asistenței reciproce cu DPR și LPR, am decis să conduc o operațiune militară specială”, a spus Putin într-o alocuțiune televizată către ruși.

“Acțiunile noastre sunt de autoapărare împotriva amenințărilor care ni se adresează și față de un dezastru și mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Rusia modernă, chiar și după prăbușirea URSS și pierderea unei părți semnificative a potențialului său nuclear, este astăzi una dintre cele mai puternice puteri nucleare. În acest sens, nimeni nu ar trebui să aibă dubii că un atac direct asupra Rusiei va duce la înfrângerea agresorului și la consecințe grave pentru acestuia”, a mai spus Putin.

“Planurile noastre nu includ ocuparea teritoriilor ucrainene, nu vom impune nimănui nimic prin forță”, a spus Putin, fără a face însă o distincție clară între ocuparea întregii țări, o invazie, care presupune o incursiune militară temporară și ocuparea unei părți din teritoriu.

În același timp, el a reamintit dreptul națiunilor la autodeterminare. “Nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al Doilea Război Mondial, pe oamenii care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă, nu i-a întrebat nimeni cum vor ei înșiși să trăiască. Libertatea este în centrul politicii noastre, dar este vorba despre libertatea tuturor de a-și determina în mod independent propriul viitor și viitorul copiilor lor. Considerăm că este important ca acest drept – dreptul de a alege – să poată fi folosit de toate popoarele care trăiesc pe teritoriul Ucrainei de astăzi”, a mai spus liderul rus.

Mai multe articole despre:
putin discurs invazie ucraina