MENIU

Vladimir Putin, discurs cinic și halucinant. Niciun cuvânt despre cei care au murit în războiul său inutil

Vladimir Putin / Foto: Profi Media

Președintele Vladimir Putin a transmis, duminică, un mesaj de Paște care surprinde prin cinism și lipsa oricărui semn de empatie, măcar pentru poporul său. Textul, redactat într-un limbaj de lemn ce amintește de perioada stalinistă, îl laudă pe Patriarhul Kiril pentru felul în care a subordonat Biserica Rusă intereselor Kremlinului, iar rușilor le cere să fie uniți "în jurul unor idealuri și valori morale înalte". în contextul în care militarii ruși au comis atrocități greu de descris în Ucraina.  

"Această mare sărbătoare îi unește pe creștinii ortodocși, toți cetățenii Rusiei care sărbătoresc Învierea lui Hristos, în jurul unor idealuri și valori morale înalte, trezește în oameni cele mai strălucitoare sentimente, credința în triumful vieții, bunătatea și dreptatea”, se spune în felicitare, potrivit comunicatului oficial al Kremlinului, citat de TASS.

Președintele a subliniat munca creativă și fructuoasă a Bisericii Ortodoxe Ruse și a altor confesiuni creștine care vizează păstrarea celor mai bogate tradiții istorice, culturale și spirituale, întărirea instituției familiei și educarea generației tinere.

Putina adăugat că „cea mai sinceră recunoaștere merită activitățile sociale, caritabile ale organizațiilor religioase creștine, dorința lor de a oferi asistență eficientă celor care în timpul nostru dificil au nevoie de îngrijire și sprijin”.

Putin l-a felicitat și pe Patriarhul Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii de Paște. „Este îmbucurător să realizezi că sub conducerea ta (Kiril - N.R.), biserica dezvoltă o interacțiune fructuoasă cu statul, aducând o contribuție uriașă la promovarea valorilor tradiționale spirituale, morale, familiale în societate, la creșterea tinerei generații. În momentul dificil prin care trecem, arată că îi pasă de întărirea armoniei și a înțelegerii reciproce între oameni”, a spus președintele.

Putin a participat la slujba de Paște la Catedrala Mântuitorului Hristos, oficiată de Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril.