MENIU

VLAD ŢEPEŞ. Descoperirea ARHEOLOGICĂ care face lumină: "TEMNIŢA lui VLAD"

DOSAR HISTORIA. Cum a ajuns Vlad Ţepeş cel mai sângeros domnitor
<p>Castelul Tokat</p>
<p>Castelul Tokat</p>

Un arheolog care face parte din echipa care excavează şi restaurează castelul Tokat din Turcia crede că a făcut o descoperire remarcabilă: temniţa în care Vlad Ţepeş a fost ţinut de către turci.

Arheologul Ibrahim Cetin a dezvăluit ziarului turcesc Hurriyet Daily News, faptul că au fost descoperite două carcere subterane care par a fi construite ca "o închisoare". Şi, chiar dacă arheologului îi este greu să ghicească sau să estimeze care este camera exactă în care a fost ţinut, în Turcia, Vlad Ţepeş, "a fost ţinut undeva pe aici". Cetin nu a dezvăluit mai multe şi, din păcate, perioada în care Vlad a fost ţinut captiv în Turcia este la fel de controversată.

Se ştie că Vlad şi fratele său, Radu cel Frumos, au fost ţinuţi prizonieri de turci din 1442, Vlad fiind capturat în urma unei curse întinse de otomani lui şi tatălui său. Se pare că cei doi fraţi au fost ţinuţi în castelul Tokat. Vlad Ţepeş a fost eliberat, după moartea tatălui său şi a fratelui său mai mare, Mircea.

Se crede că Vlad Ţepeş ar fi ucis 80.000 de persoane prin tragere în ţeapă, reuşind să îi ţină pe turci la distanţă.

Arheologii susţin că lucrează la restaurarea castelului din 2009 şi că au reuşit să descopere şi două tuneluri subterane pe care fiicele regelui le-ar fi folosit, în castelul Tokat, pentru a merge la o baie romană.