MENIU

VISCOLUL şi ZĂPADĂ, pagube de zeci de milioane de euro pe zi

<p>VISCOLUL şi ZĂPADĂ din ultimele zile, pagube de zeci de milioane de euro pe zi</p>

Viscolul şi zăpada sunt principalele ingrediente ale reţetei româneşti de prăbuşit economia. La fel s-a intâmplat şi acum doi ani când vremea rea a spulberat din economie mai mult de un miliard de euro. Acum, după un weekend în care ţara noastră a fost la propriu sub nămeţi, prima zi a săptămânii aduce pierderi importante pentru agenţii economici. Primele estimări indică pagube de zeci de milioane de euro pe zi.

Din păcate însă, economia naţională a înregistrat deja pierderi. Primii pe listă sunt transportatorii.

Următorul pe lista marilor perdanţi este sectorul alimentar.

Deocamdată, pagubele din industria alimentară sunt greu de cuantificat. Insă, dacă ne raportăm la viscolul de la începutul anului 2012, după două săptămâni de blocaj, pierderile în acest sector s-au cifrat la 100 de milioane de euro. De altfel, pierderile totale din economie s-au ridicat la jumătate de miliard de euro.

Aşa că viscolul din aceste zile, pierderile la buget rezultate din blocajul economic se pot ridica la 0,2% din PIB, daca această situaţie se prelungeşte mai mult de o săptămână, adică aproximativ 280 de milioane de euro.

Viscolul de acum doi ani, după aproape o lună de blocaj economic a redus PIB-ul României cu 0,8%, pierderile cumulate fiind de peste 1 miliard de euro.

Mai multe articole despre:
economie zăpadă pierderi viscol