MENIU

Virgil Musta: Pacienții Covid din valul 4 au forme mai severe, 98% sunt nevaccinați. În Timiș nu mai sunt locuri libere la ATI

Virgil Musta

Virgil Musta, șeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara, trage un nou semnal de alarmă în privința evoluției pandemiei. Medicul transmite că 98% din pacienții internați cu Covid-19 sunt nevaccinați și că aceștia ajung la spital cu forme mai severe ale bolii decât în valurile precedente. Mai mult, în județul Timiș nu mai sunt locuri libere la ATI, iar paturile în secția Covid a fost suplimentate, a adăugat Musta. 

Medicul a subliniat că explozia cazurilor Covid-19 se explică prin faptul că varianta Delta este mult mai contagioasă decât cea inițială și a atras atenția că, implicit, se vor umple mai rapid și spitalele.

”Această creștere în progresie geometrică este undeva așteptată din partea specialiștilor, deoarece contagiozitatea acestei tulpini de virus este foarte mare. Acest lucru face ca, pe de o parte, numărul de îmbolnăviri să crească rapid, pe de altă parte, acest lucru duce la umplerea rapidă a spitalelor. Secțiile de Terapie Intensivă lucrează, mare parte, la capacitate maximă și probabil că suntem în continuare pe panta ascendentă a acestui val, ceea ce înseamnă că va crește în continuare acest număr de îmbolnăviri.
Evoluția acestor cazuri este puțin mai severă decât a celor din celelalte valuri, iar datorită contagiozității foarte mari crește numărul celor care necesită internare în spital”, a spus Musta luni, la un post TV. 

Medicul a atras atenția că, la ATI, deja nu mai sunt locuri libere în județul Timiș și că 98% dintre pacienții internați la ”Victor Babeș” nu s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2.

”Dintre cei internați la noi în spital, 98% sunt nevaccinați. Avem o persoană vaccinată, dar care are o patologie asociată importantă, de aceea am și internat-o, tocmai ca să nu evolueze sever”, a adăugat Musta. 

În Secția de Boli Infecțioase a spitalului ”Victor Babeș”, numărul paturilor destinate pacienților Covid a fost suplimentat cu 23, ajungând la 99. 

”În ultimele zile a fost o explozie, practic, de pacienți infectați cu Sars CoV 2 care au ajuns la noi, având forme moderate, dar și severe. Nu puțini sunt cei care au nevoie de oxigen suplimentar. Am fost nevoiți să extindem zona roșie și am introdus alte câteva saloane de la boli infecțioase. Pacienții care erau în acele saloane până acum au fost mutați intr-o zonă albă de pe o altă secție. Pentru asta am reorganizat Secția de Pneumologie. Vrem să o păstrăm albă. Nu ne putem permite să neglijăm pacienții cu patologii acute, asta în primul rând, dar nici pe cei cu neoplasme”, au declarat reprezentanții unității medicale.