MENIU

Virgil Guran și Adrian Wiener, dezvăluiri din culisele disputei PNL-USR pe mega Agenția pentru infrastructură în Sănătate, la Realitatea PLUS

Virgil Guran și Adrian Wiener, dezvăluiri din culisele disputei PNL-USR pe mega Agenția pentru infrastructură în Sănătate

Înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a generat un nou scandal în Coaliție, între liberali și cei din USR. Cel puțin așa demonstrează stenogramele apărute în spațiul public. Totul datorită mizei de două miliarde de euro, bani europeni, pentru spitale. Liberalul Virgil Guran a afirmat vineri, la „Realitatea Zilei”, că încă nu s-ar fi luat o decizie legată de înființarea acestei agenții și că, în niciun caz, coaliția nu este dezbinată în urma acestor discuții. Pe de altă parte, deputatul USR Adrian Wiener a declarat că nu înțelege de ce liberalii spun că nu ar fi știut de această Agenție din moment ce unii au participat chiar la negocierile din coaliție la care s-a decis chiar înființarea acesteia.

Deputatul USR Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate, a susținut, vineri, la „Realitatea ZIlei”, că proiectul înființării Agenției „este în programul de guvernare, care are rang de lege. A fost negociată de PNL și în programul de guvernare , in progr de guvernare semnat de premierul de la acea exista această agentie pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate. E vorba de concentrarea de expertiza intr-o institutie care sa gestioneze proiecte viitoare, nu e vorba dnumai de PNRR”.

Totodată, despre pasajul introdus de ministrul Investițiilor Cristian Ghinea, colegul său de partid, Wiener mai spune ca „a fost introdus în structura PNRR, nu în programul de guvernare, care a fost agreat de întreg Parlamentul.  progr de guvernare a fos tagreat de intregul Parlamnet. Cu mpoate sa existe PNRR fara acordul Guvernului, este un act emis de Guvern”. 

Pe de altă parte, reprezentantul USR spune că nu înțelege de ce liberalii susțin că nu știau de această agenție, pentru că europarlamentarul Cristian Bușoi ar fi participat chiar la negocieri, deci ar fi știut de această structură.

„Dl Bușoi chiar a fost la negocieri unde s-a decis si formarea acestei agentii. Noi, in România, nu avem expertiza pe construcțiile de spital. Lucrurile se fac amatoristic. Noi vrem să existe o agentie de stat care sa ofere consultanta, iar cele locale pot sau nu sa apeleze la această agenție”, a punctat Wiener.

La rândul său, Virgil Guran, liderul senatorilor PNL, a  dat asigurări că „sunt discuții de tot felul în PNL”, legate de această agenție, „dar nu s-a luat o hotărâre în acest sens. Se analizează dacă este eficientă această agenție, ce se gândea acum 7-8 luni. Trebuie să așteptăm. O să fie o discuție pertinentă în coaliție”. Acesta a mai precizat că „deocamdată nu s-a hotărât clar înființarea agenției”.

De asemenea, Guran este sigur că nu este pusă în pericol stabilitatea coaliției de la guvernare din cauza posibilelor neînțelegeri pe înființarea Agenției.

„Nu, nici vorbă (nu e pusă în pericol coaliția - n.red.). Tot timpul sunt discuții. Se va ajunge la o concluzie comună”.

Pe de altă parte, jurnalistul Stelian Negrea consideră că USR încearcă un „control asupra banilor” prin această agenție. 

„Este vorba de trei spitale mari de 500 de milioane de euro si 30 de investiții în spitale publice de zeci de milioane de euro. E vorba de foarte mulți bani, iar USR trebuie să spulbere aceste acuzații, chiar dacă par nefondate, cum că acești bani s-ar duce către ONG-uri apropiate lor ”, a explicat Stelian Negrea, vineri, la „Realitatea Zilei”.