MENIU

VIRAL Ursula von der Leyen, lăsată în ofsaid, la Ankara, de președintele Erdogan! Șefa Comisiei Europene, obligată să stea în picioare...

Ursula von der Leyen, lăsată în picioare de doi bărbați: președintele Erdogan și Charles Michel, președintele Consiliului European Foto: Twitter.com
Ursula von der Leyen, lăsată în picioare de doi bărbați: președintele Erdogan și Charles Michel, președintele Consiliului European Foto: Twitter.com

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost lăsată să aștepte minute bune în picioare până să fie invitată să ia un loc la întrevederea la nivel înalt cu președintele turc Erdogan. Singurei femei dintre oficialii europeni prezenți la întâlnire i s-a oferit până la urmă un loc pe o canapea bej, la distanță de președintele Consiliului European, Charles Michel, și liderul de la Ankara care stăteau deja jos, pe cele două scaune „oficiale” rezervate întâlnirii.

 

Momentul stânjenitor al întâlnirii oficiale de marți, 6 aprilie, de la Ankara, a devenit viral pe rețelele de socializare. 

În fotografiile și înregistrarea video cu întâlnirea celor trei lideri se observă cum cei doi înalți oficiali, președintele Erdogan și Charles Michel, se așază dezinvolți pe cele doua scaune alocate, în timp ce Ursula von der Leyen așteaptă câteva minute, ba chiar schițează un gest și articulează un început de întrebare, pentru a i se indica locul unde ar trebuie să se așeze, potrivit presei internaționale, citate de ziare.com.

Șefa Comisiei Europene a rămas în picioare uitându-se la cei doi, făcând chiar și un gest cu mâna dreaptă, auzindu-se un „Emh?”. În final i s-a oferit un loc pe o canapea bej, la câțiva metri distanță de Michel și Erdogan, fiind practic vizavi de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, care, potrivit protocolului diplomatic, ocupă un rang inferior la aceste întâlniri.

Von der Leyen nu a comentat incidentul, dar, în declarațiile de presă de după întâlnire, a ridicat problema drepturilor femeilor în Turcia.

„Sunt profund îngrijorată de faptul că Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul”, acest tratat fiind despre „protejarea femeilor și copiilor împotriva violenței. Este cu siguranță un semnal prost în acest moment", a declarat Ursula von der Leyen în fața jurnaiștilor, la Ankara.

În urmă cu două săptămâni, Erdogan a retras Turcia din tratatul international pentru prevenirea violentei impotriva femeilor, cunoscut si drept Conventia de la Istanbul. Aliatii lui Erdogan au spus ca decizia nu inseamna un regres in privinta drepturilor femeilor.

După momentul umilitor pe care l-a traversat, șefa Comisiei Europene a declarat, în conferința comună cu Charles Michel, că a fost „o primă întâlnire bună cu președintele Recep Tayyip Erdogan. Turcia și-a manifestat interesul față de reangajarea cu UE într-un mod constructiv”.

Liderii UE au transmis marți că blocul comunitar este pregătit să urmeze o agendă concretă și pozitivă cu Turcia, în special în domeniul cooperării economice și al migrației.Anul trecut, stabilitatea din Mediterană a fost intens discutată în relația Turcia-UE, în urma conflictului cu Grecia. Turcia, cu cea mai mare parte continentală de coastă din estul Mediteranei, a respins cererile de delimitare a granițelor maritime avansate de Grecia și administrația cipriotă greacă, invocând încălcarea drepturilor suverane atât ale Turciei, cât și ale Republicii Turce a Ciprului de Nord (TRNC).