MENIU

Viorica Dăncilă: "Este nevoie de sprijin pentru populație. Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%"

Viorica Dăncilă, președinte NOI

Viorica Dăncilă a vorbit la Realitatea PLUS despre situația economică dificilă prin care trece România în această perioadă. Ea se declară o susținătoare a măsurilor prin care sunt acordate ajutoare direct populației, precum voucherele, însă explică de ce acestea nu reprezintă o rezolvare a problemelor pe care le înfruntă populația.

Viorica Dancilă a vorbit la Realitatea PLUS despre faptul că Guvernul a primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru acordarea voucherelor de ajutorare a populației cu venituri mici. Aceste vouchere vor fi acordate din bani europeni. Cu toate astea, fostul premier al României a explicat de ce această măsură nu va rezolva problemele mult mai serioase cu care se confrunta țara noastră.

"Orice ajutor e bine venit, avem în românia foarte multe persoane în imposibilitatea de a își achita facturile, pentru medicamente sau mâncare. Mie mi se par insuficiente. Vedem că astăzi Comisia Europeană a aprobat acordarea a jumatate din suma pentru vouchere. Eu cred că prima dată trebuia să avem negocierile și pe urmă să anunță măsurile.

Este nevoie de sprijin pentru populație dar consider că 50 de euro la 2 luni e un sprijin foarte mic. Când au fost negociate aceste măsuri, când au apărut pe ordinea de zi a Guvernului, inflația era de 10%, inflația e de 13.8% acum și e în creștere. Gazele s-au scumpit cu 80%, energia cu 40%. Dacă facem un calcul, 4 lei pe zi este foarte puțîn că sprijin pentru familiile care au într-adevăr nevoie. Dar este și acesta un pas.

Eu cred că prima dată trebuie să acționăm la cauzele care conduc la aceste scumpiri. La gaze 80% scumpiri în condițiile în care statul câștigă cel mai mult, este principalul beneficiar. S-a făcut plafonare anul trecut la energie și gaze, dar nu la prețul inițial ci la prețuri de 2 sau 3 ori mai mari. Acestea au avut impact la scumpirea tuturor produselor. Aici trebuie să acționăm, cauzele care produc aceste scumpiri, nu să încercăm să venim cu sume care atunci când ajung să fie acordate nu mai au impactul dorit sau sunt insuficiente.

În momentul în care vii cu anumite măsuri, ai nevoie de avizul Comisiei Europene. Prima oară e normal să negociezi dar cu demnitate și negociezi foarte strict aceste lucruri la Comisia Europeană, mai ales acum când pandemia și războiul aduc alte provocări pentru statele europene, apoi anunți pachetele pe care le-ai negociat. 

Este foarte dificil, orice presiune pusă pe bugetul României nu este foarte bună în acest moment. 13,8% inflație, datorie publică 50.6% din PIB, acum cred că e mult mai mare, faptul că nu putem să stabilizam prețurile și cresc de la o zi la altă, sunt lucruri care trag un semnal de alarmă", a explicat Viorica Dăncilă la Realitatea PLUS.

Mai multe articole despre:
viorica dancila vouchere preturi gaze energie