MENIU

Violeta Alexandru, despre îmbunătățirea platformei Revisal: „România a pierdut ani mulți în domeniul digitalizării”

Violeta Alexandru, despre îmbunătățirea platformei Revisal: „România a pierdut ani mulți în domeniul digitalizării”

Ministrul Muncii a făcut precizări, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, cu privire la posibila modernizare a Registrului General de Evidență a Salariaților (Revisal). Aceasta a deplâns faptul că Inspecția Muncii nu depusese niciun proiect cu finanțare europeană în acest sens până în urmă cu câteva luni. Violeta Alexandru a comunicat și faptul că proiectul Revisal a fost terminat și depus, în cele din urmă, la Ministerul Fondurilor Europene.

Violeta Alexandru: „Pe la începutul verii (aproximativ) am început să întreb Inspecția Muncii de ce nu a depus până acum vreun proiect cu finanțare europeană pentru îmbunătățirea platformei Revisal. Ce poate fi mai important pentru IM decât această importantă bază de date, cea care, astăzi, reprezintă parte din justificarea existenței instituției? Una dintre cele mai complexe baze de date din România aflată în administrarea instituției și care ar putea beneficia de fonduri pentru a fi modernizată. Îmi și imaginez un Revisal ușor interogabil ca să se poată elabora statistici necesare fundamentării politicilor publice în domeniul relațiilor de muncă. Nu mai spun că îi vedeam o serie de dezvoltări, completări adaptate vremurilor.

Știam că a existat oportunitatea de finanțare pentru proiectele instituțiilor care ar fi dorit să acceseze fonduri europene pentru astfel de platforme. Alți aplicanți se chinuie să găsească oportunități, instituțiile publice sunt invitate și nu sunt interesate. Este multă "bătaie de cap".

La un moment dat, m-am luat cu alte urgențe și când mi-am amintit am întrebat din nou. De ce nu s-a depus până acum cerere de finanțare care să asigure resurse pentru dezvoltarea platformei? Urma să primesc explicațiile. Iar cu treabă pe altă temă, iar mi-am adus aminte.

A treia oară am comunicat 24 de ore pentru răspuns complet. Nu uitasem, de fapt!

Mi s-a trimis proiectul început cu ani în urmă, neterminat și nedepus. L-am terminat și depus la Ministerul Fondurilor Europene.

Deci, #sepoate.

România a pierdut ani mulți în domeniul digitalizării. Mi se pare un mare păcat pentru țara aceasta, cu resursa umană calificată lângă noi. S-a vorbit mult, este un subiect de vis pentru conferințe și mese rotunde și s-a făcut prea puțin. S-au preferat proiectele soft, ușoare, cu impact imediat și s-au ocolit platformele - cheie din marile sisteme din România. Acesta este un proiect serios. Este de liberali, o spun direct. S-a început bine anul acesta, este de muncit serios în continuare.”

Mai multe articole despre:
Violeta Alexandru