MENIU

Violența Jandarmeriei, scandal internațional. Din Austria se cere condamnarea polițiștilor implicați

Agresarea jurnaliștilor televiziunii publice austriece a stârnit nu doar reacția cancelarului, dar și pe cea a presei din țara care deține acum președinția rotativă a UE.

Directorul General al ORF (televiziunea publică din Austria), Andreas Wrabetz, s-a declarat scandalizat de faptul că un cameraman al postului TV a fost bătut de forțele de ordine române.

„Este inacceptabil modul în care s-a acționat, chiar și într-o situație excepțională precum aceasta”, a declarat Wrabetz în presa austriacă.

„Echipa ORF putea fi ușor distinsă de protestatarii violenți. Așadar, este de așteptat ca o unitate specială dintr-o țară UE, antrenată pentru asemenea scenarii, să nu folosească violența brutală împotriva reprezentanților presei. Din contră, este datoria forțelor de ordine să asigure libera exercitare a activităților jurnalistice”, a spus Directorul General al ORF.

Asociația jurnaliștilor austrieci condamnă violențele împotriva ziariștilor ORF, spunând că atât editorul ORF cât și cameramanul ORF au fost agresați de Jandarmeria Română.

Președintele ÖJC, Fred Turnheim, a spus că „România este un stat membru al Uniunii Europene, așa că trebuie să respecte standardele libertății presei din Uniunea Europeană”.

Organizația austriacă a cerut ministrului de interne Carmen Dan să desfășoare „o investigație nemiloasă privind operațiunea poliției împotriva reporterilor austrieci și condamnarea ofițerilor de poliție implicați”.

Violeța împotriva jurnaliștilor era subiectul principal pe site-ul celui mai citit ziar austriac, sâmbătă.

Despre agresarea jurnaliștilor austrieci a scris și presa elvețiană. 

Cancelarul Austriei, mesaj crucial pentru Guvernul român. Jurnaliști austrieci, bătuți de jandarmi