MENIU

Vine austeritatea, tremură consilierele sexy - Rude și amante puse în fruntea instituțiilor publice

Consiliera la ministerul Sportului

Rude, amante sau cunoștințe cu statut special, cu toate își fac loc printre înalții funcționari publici și ajung în funcții bine plătite. Câte o scuză există în fiecare caz, dar coincidențele sunt evidente.

În mijlocul unui astfel de scandal s-a aflat zilele trecute chiar Petre Daea. Nora ministrului, fostă dansatoare profesionistă, este angajată la APIA, acolo unde soția sa este șefa Resurselor Umane.

Daea a explicat că în familia sa există „o pasiune pentru agricultură”.

O instituție cu tradiție în ceea ce privește nepotismele este Ministerul Tineretului și Sportului. Aici o tânără sexy, consilieră de ministru, era subiect de scandal în 2017. Adela Diaconu era creatoare de modă și cochetase cu televiziunea. Asta n-a împiedicat-o să candideze în 2016 pentru un post de senator pe listele PSD. Nu a avut succes, iar drept consolare a fost numită consilier al Ministrului Tineretului și Sportului de atunci, George Dunca. Potrivit declarației sale de avere, tânăra nu avea niciun venit, nu deținea nicio locuință și nu avea nici bani în conturi. Totuși, deținea o mașină de lux primită cadou în 2008. 

Tot la Ministerul Tineretului și Sportului acolo unde, în 2018 a ajuns să ocupe cea mai înaltă funcție Ioana Bran. Mandatul ei a fost marcat de gafe. Și-a pus consilierii să sune la o emisiune pentru a-i pune întrebari și a dat de înțeles ca suma de 25 de lei pe zi e suficientă pentru rația sportivilor.

Tototată, Ioana Bran a urcat pe podium la Campionatele Mondiale de Haltere, alaturi de sportivii romani, într-o tinută neadecvata pentru un oficial al statului roman. Ulterior ministrul a fost remaniat.

4 ani mai târziu, tot la Ministerul Tineretului și Sportului apărea Eveline Păuna, jurnalistă și scriitoare. Tânăra a fost desemnată să fie responsabilă de relația dintre presă și instituție. Înainte să ajungă aici, ea a mai lucrat în alte trei ministere. În vârstă acum de 33 de ani, Eveline Păuna a fost în trecut dansatoare și a participat la concursuri de frumusețe.

Nepoata fostului ministru cunoscut drept 'Grindă', a ajuns și ea într-o instituție publică. Și nu oriunde, ci chiar în Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci, în 2021, de Cseke Attila. Tatăl fetei, verișorul lui Ion Ștefan, a fost angajat anterior la Centrul de rachete antigrindină. Mama, Dorina Ștefan, a fost numită de același Ion Ștefan directoare la APIA.

Iar Ministerul Afacerilor Externe a fost de asemenea zguduit de un astfel de scandal, în urmă cu un deceniu. În 2013, o tânără specialistă în pictoriale fierbinți, ajungea să lucreze aici, la Institutul pentru Romanii de Pretutindeni. Denisa Ariton, pe atunci în vârstă de doar 26 de ani, primea un salariu de 3.600 de lei, mai mare decât al persoanelor din conducerea instituţiei. După ce informația a apărut în presă, tânăra s-a apărat și a spus că avea pregătirea necesară pentru acel post. „Cazul este o problemă moştenită, Denisa Ariton a fost detaşată aici, de fosta conducere.” spunea un oficial din MAE la acea vreme. 

Mai multe articole despre:
consiliere ministerul sportului