MENIU

Vin vremuri grele pentru plătitorii de taxe. ANAF strânge șurubul

Ministerul de Finanțe intenționează să strângă șurubul în cazul plătitorilor de taxe. Dacă a trecut un singur an de la momentul în care nu ți-ai plătit dările, ANAF-ul va declanșa iadul somațiilor și blocării de conturi.

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a declarat recent că va propune schimbarea termenelor de prescriere la ANAF, astfel încât să nu existe acțiuni ale Fiscului după 5 ani, ci în termen de doi, scrie Mediafax.

"Ieri vorbeam cu vicepreşedintele de la ANAF, care a păstorit această situaţie şi care era convins de faptul că este o măsură foarte bună. Atunci mi-a venit şi ideea de a propune o modificare legislativă, că sunt 5 ani pentru prescriere şi am spus "Bun, dacă ai fi avut 10 ani, ai fi stat 10 ani ca să iei o asemenea măsură" că aşa e românul la noi, mai ales ANAF. Și atunci poate ar fi bine să ducem această perioadă de prescriere de la 5 la 2 ani, pentru că în primul an declari veniturile, ăla nu se ia în calcul, dar după momentul obligaţiei de plată trebuie să înceapă să curgă momentul de prescriere. Asta pentru ca şi ANAF să poată acţiona din timp, să nu văduvească bugetul de stat cu sume pe care le-ar fi putut încasa, să nu stea ani de zile şi înainte de prescriere vine cu o astfel de măsură", a mai afirmat Teodorovici.

Dacă ANAF nu emite decizia de impunere până la momentul de prescriere, Fiscul nu mai poate acţiona pentru recuperarea datoriei.

În cazul dreptului Fiscului de a executa silit pentru recuperarea creanţelor fiscale, perioada de 5 ani curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care obligaţia fiscală devine scadentă, termen indicat de decizia de impunere. Dacă termenul se reduce la 2 ani, momentul în care se vor declanșa procedurile de executare silită și blocare de conturi se vor devansa și ele.

Mai multe articole despre:
ANAF Eugen Teodorovici